Milyen az álombabakocsi?

Egyre több kritika éri a babakocsikat, ezzel egy időben egyre többen néznek más alternatívák felé. Ennek ellenére mégsem tűntek el a mindennapi használatból. Fékrendszerek, pohártartó, biztonsági hevederek, kényelmesség, súly, könnyű kezelhetőség és tartósság. Milyen is egy minden funkciónak megfelelő babakocsi?

Sokkal könnyebb a nagyvárosi mozgás mondjuk egy kenguruval, vagy kendővel. Általában ez a döntő érv, ami a babakocsit kiütötte sokáig vezető pozíciójából. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor jól jön egy négykerekű a család legkisebb tagjának is, ezért a legtöbb szülő még napjainkban is beszerez egyet, hiába a kendődivat. Milyen szempontokra kell figyelnünk, ha babakocsi vásárlásra adjuk a fejünket?

Alapvetően kétféle kocsival találkozhatunk a végtelennek tűnő kínálatban: a fekvővel, valamint az ülővel. Ez utóbbi csak 7 hónapos kortól használható, amikor már tudnak ülni a picik. Ha kisbabája még nem sajátította el az ülés tudományát marad a fekvő változat, amiből olyat kell választanunk, ahol a baba egyenesen tud feküdni, ugyanis nem tesz jót a gerincfejlődésnek, ha görnyedt ülésre kényszerülnek a picik.

A baba kényelmének érdekében figyelnünk kell arra is, hogy milyen anyagból készül a kocsi. Fontos, hogy jól szigeteljen és ne csak az esőt, az erős napfényt vagy a hideget tartsa távol, de a zajokat is megszűrje.

Figyelembe kell venni a szülők kényelmét is, erre a gyártók is ráébredtek, ezért ma már rendkívül könnyű szerkezetű és összecsukható babakocsikat is találunk a piacon.

Mindezek előtt talán a biztonsági funkciókat érdemes alaposabban megvizsgálni és tesztelni: járjunk utána, hogy milyen fékrendszerrel van felszerelve a jármű és, hogy milyen övek és csatok teszik biztonságossá az utazást. Ha ezek könnyen használhatóak és jól kivitelezettek, az a későbbiekben rengeteg időt és fejfájást megspórol a szülőknek.

A babakocsikra általánosan érvényes, az az elv, hogy először azt kell megfontolniuk a szülőknek, hogy milyen funkciók fontosak számukra. Ha ezeket összeírják, szűkül a kör, és könnyebb lesz a jó döntés. Aki tudja, mit keres, átgondolja, milyen az életvitele az nem hibázhat nagyot.

Milyen címszavakból induljon ki a tervezéskor? Méret, könnyen kezelhetőség, súly, az autóval való összhangba hozás vagy a bicikli mögé szerelhető változat, esetleg olyan babakocsi, amiben kettő vagy több picit is furikázhatnak egyszerre?

A hordozók világában talán a babakocsi az egyetlen, amiben olyan széles a választék, hogy bármilyen igényeket képesek kielégíteni. Csak kell egy kis türelem, hogy megtaláljuk az igazit...Habár ma már sokkal divatosabbak a hordozók, a babakocsi örök. Minden szülő az életvitelének és a pici egészségének megfelelőt válassza.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek