Mennyibe kerül az újszülött érkezése?

A várandóság elején érdemes elkezdeni a babaszoba tervezését és kialakítását, hogy a kisbaba megérkezésének napjára már minden a helyére kerüljön. Számoljon velünk!

A babaszobánál két alapelvet kell szemelőt tartanunk, a kényelmet és a biztonságot. Az a jó babaszoba, ahol az anyuka az újszülöttel kapcsolatos valamennyi teendőt – etetés, pelenkázás, altatás, fürdetés, öltöztetés – el tudja végezni.

Jó, ha a babaszoba déli vagy dél-keletifekvésű, ahhoz, hogy elég világos és napos legyen.

A hőmérséklet szabályozása a baba szobájában különös figyelmet igényel. Élete első napjaiban, a baba szobájának hőmérséklete 23-24 Celsius fok körül kell lennie. A hőmérsékletet majd fokozatosan csökkentenünk kell, hogy 5-6 hetes korára 20, sőt 18 Celsius fokhoz érjen. Főleg télen, a fűtési szezon bevezetésekor ügyeljünk a páratartalomra: lehetőleg a 70 százalék körüli értéket kell megközelíteni.

Lehetőség szerint külön szobát kell kialakítani a babának, ha ez nem kivitelezhető, akkor legalább félszobányi helyet biztosítsunk számára.  A babaszobában nincs szükség patikatisztaságra, de az alapvető higiénés szabályokat tartsuk be.

A kisbaba érkezése előtt érdemes kifesteni a szobát, valamint fertőtlenítős vízzel mindent le kell mosni. Az ideális az, ha parkettás a szoba szőnyeggel, de szőnyegpadló esetén is ajánlatos a tisztítást az érkezés előtt megejteni. A babára hatással vannak a színek, de ne használjunk erős színeket, inkább a pasztellszíneket részesítsük előnyben. A falakat díszíthetjük különböző mesefigurákkal, ezek lehetnek falmatricák is.

A babaszoba legfontosabb darabja a kiságy. Fontos a kiságynál, hogy stabil legyen, hogy ne lehessen apróbb darabokat kiszedni belőle. Rácsos ágy esetén a rácssűrűségre figyeljünk, hogy ne tudjon beszorulni a baba feje. A kiságy ne kerüljön az balak alá, hogy ne érje huzat a gyereket. Praktikus, ha mellé kerül közvetlenül a pelenkázószekrény, amelynek magassága a kismama csípőjéig ér, s több fiókos.

A közelben legyen egy műanyag zsákkal kibérelt vödör, amibe pelenkázásnál a használt pelenkát lehet dobni. Jó ha van még a szobában egy egyenes háttámlájú szék  vagy fotel, amely etetés során a kényelmet szolgálja az anya és a gyermek számár egyaránt.

A legfontosabb berendezések a baba szobájában

A babaszoba legfontosabb kellékei

Bútordarab

Átlagos ára

Kiságy

30 000 Ft

Pelenkázó

20 000 Ft

Fotel

11 000 Ft

Vödör

600 Ft

Színes szőnyeg

12 000 Ft

Összesen

73 600 Ft

További tétel lehet még
Szobafestés

30 000 Ft

Falmatrica

2 000 Ft

Szobahőmérő

2 000 Ft

Párásító

10 000 Ft

Fekvőhely az anyukának (heverő)

40 000 Ft

Összesen

157 600 Ft

A babaszobánál két alapelvet kell szemelőt tartanunk a kényelmet és a biztonságot.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek