Lovasterápia

Ismert dolog, hogy egyes állatok (pl. kutyák, macskák) fontos szerepet töltenek be bizonyos betegségek gyógyításában. A lovak sem csak haszonállatok, hanem az embernek úgymond tanítómesterei is, s egyre inkább előtérbe kerülnek, mint „terápiás eszköz”. A ló mint tanítómester.

Mi a lovasterápia? Intézményhez kötött, orvosi javaslat alapján, terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű foglalkozás. A terápia során fontos a lóval való kapcsolat, testének melege, puhasága, járásának ringása, melyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket.

A lovasterápia iránt manapság egyre nagyobb az igény. A ló és az ember között egyfajta ősi bizalom van, s a terápia egyik lényeges eleme, hogy az ember engedi, hogy csak vigye a ló lépésben. A lovasterápia ortopédiai, neurológiai és gyermekneurológiai megbetegedés esetén alkalmazható. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák, például a járás tanulásához vagy újratanulásához. Ellenjavallat ritkán fordul elő. A cél az, hogy az idegrendszer által irányított izommunkát és mozgásmintát ösztönözzük. A terápia során a ló azon tulajdonságait használják ki, amely fajtájára jellemző. Ilyen a ló testfelépítése, amely alkalmassá teszi, hogy a hátára üljön a páciens, vagy ahogyan lépésben előrefelé halad. Azok az erők, amelyek a ló ritmikus, előre irányuló mozgásából származnak hatást gyakorolnak az emberi testre. Az erőátvitel a lovas testhelyzetétől függően a közvetlen érintkezési pontokon történik: ez az ülőháromszög (ülőgumó-comb-lábszárak). A ló mozgása által létrejött ingerek a lovas minden érzék-és idegi szervére hatnak. Ezek az ingerek olyan impulzusokat idéznek elő, amelyek különösen a törzsdúcok és a kisagy idegi szerkezetére hatnak, fejlesztve a lovas egyensúlyát, javítva koordinációját, tartását és járását. Azaz a ló négyütemű haladása során, a lépés ritmikus mozgása révén szinte észrevétlenül átmozgatja a lovas testét. A ló ritmikus járása lazító.

A fizikai hatásokon túl a lovasterápiának pszichés és szociális hatásai is vannak. A ló hátán ülve, a lovas érzi a ló erejét, mely szót fogad neki, s ezáltal hatalmas élményhez jut. Nő az önbizalma, sikerélményt nyújt.  Mindezek mellett a lovas megtanulja, hogy a ló erejét, nagyságát tisztelni kell, a szabályokat be kell tartani.  A ló azonnal lereagálja az őt ért hatásokat, így azonnali visszajelzést ad egy viselkedés, egy tett helyességéről, segít a szabályok megtanulásában.

A terápiás lovagoltatásnak három nagy szakterületét különböztetik meg:

 1. Hippoterápia: neurofiziológiai alapokon nyugvó mozgásterápia a lovon. Az eljárás során a lovaglás pszichológiai és fiziológiai tulajdonságait hasznosítják. Mozgásszervi rendellenességek, tartás és mozgási funkciók hibája esetén használatos terápiás eljárás. Hippoterapeuta végzettséggel rendelkező gyógytornász, illetve szomatopedagógus végezheti. Lépésben vezetett lóval, általában nyereg nélkül alkalmazzák.
 2. Gyógypedagógiai lovagoltatás: gyógypedagógusok, esetleg pszichológusok által irányított lovaglás, melynek keretében a fenti szakmák hatáskörébe tartozó kliensek esetében a lovagoltatás eszközével kívánnak kedvező komplex gyógypedagógiai, pszichológiai hatást elérni. A foglalkozásokba beépül a lóval való foglalkozás, a lovaglás és a lovastorna sportelemeinek tanítása.
  A gyógypedagógiai lovagoltatás céljai:

  • Kognitív funkciók: érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem, gondolkodás és beszéd fejlesztése.
  • Motoros és orientációs képességek fejlesztése.
  • Érzelmi állapot, akarati cselekvések befolyásolása.
  • Szocializálódás elősegítése.
 3. Parasport: a lovaglás, mint sport a testileg vagy értelmileg akadályozott gyermekek, illetve felnőttek részére. Kiemelt jelentőséggel bír a szociális hatása.

A lóval végzett terápia 4 éves kortól ajánlott, ha megkésett beszédfejlődés, beszédzava-rok, kései mozgásfejlődés, hallássérülés, autizmus, magatartás- és figyelemzavar stb. tüneteit észlelnénk a gyermeken. Lehetnek azonban olyan kórállapotok, amikor nem szabad a beteget lóhátra ültetni, például epilepsziás páciensnél nem ajánlott, mert erősítheti a rohamokat. Ezért minden esetben beszélje meg a terápiás lehetőséget a kezelőorvossal.

A ló mozgása által létrejött ingerek a lovas minden érzék-és idegi szervére hatnak. Ezek az ingerek olyan impulzusokat idéznek elő, amelyek különösen a törzsdúcok és a kisagy idegi szerkezetére hatnak, fejlesztve a lovas egyensúlyát, javítva koordinációját, tartását és járását.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek