Kreatív karácsony – variációk gipszből

Ajándékot egyszerűen, olcsón és örömmel sajátkezűleg készítve? Igen! Ráadásul a gyerekek is imádni fogják!

Aki szívesen dolgozik formázható, színezhető, festhető anyagokkal technikákkal, annak az egyik legjobb alapanyag a gipsz.
Előnye, hogy könnyű vele dolgozni, könnyen takarítható, szín-és formavilága határtalan, olcsó, gyors. A gyerekek imádják, és garantált a sikerélmény.
Hátránya, hogy sok maszattal jár és ha nem vagyunk elég szemfülesek a felhasznált tálak, keverők megsemmisülnek, mert a megkötött gipsz már nem lemosható.

Készíthetünk belőle
gyertyatartót,
fenyődíszt,
hűtőmágnest,
képkeretet,
fényképes vagy tenyérlenyomatos képet,
és ami még eszünkbe jut…

Hozzávalók:
- gipsz: Megvehetjük kreatív boltban vagy festékszaküzletben
- víz
- festék: lehet tempera, akryl
- kiöntő formák: mikulás, csillag, csengő, gyertyatartó, kép, képkeret, kisebb és nagyobb méretűek a célnak megfelelően. Kreatív boltokban széles a választék, kedvünkre válogathatunk. A bátrabbak gyertyát készíthetnek saját gyártású formákból is, joghurtos, margarinos doboz felhasználásával.
- díszítő kellékek: pici csillag, szalag, arany- ezüstpor, glitter, csillámporos körömlakkok, bármilyen körömdíszítéshez kapható apróságok, illatos, színes teamécses, színes papírok: arany, ezüst, karácsonyi mintás

Elkészítés:
Akinek nincs gyakorlata a gipszmassza előállításában, érdemes néhány próbát csinálni. Nekem az a módszer vált be, hogy egy margarinos tálkába kevertem ki a masszát, amit kiöntöttem a formába, így tapasztaltam ki, hogy milyen arányban kell vizet adagolni. Sajnos úgy tapasztaltam, hogy zacskónként is lehet eltérés. Amikor viszont ezt már tudtam, villámgyorsan lehetett haladni.
Fontos még, hogy egyszerre csak, annyi gipszet keverjünk ki, amennyit formába is tudunk önteni, mert nagyon gyorsan köt, és utána kidobhatjuk az edénnyel együtt.
Ha szeretnék, hogy akasztható legyen a forma, akkor kell a lyukat kiszúrni, amikor már nem folyékony vagyis nem csúszik újra vissza. A megszáradt darabokat azonban már nem tudjuk kilyukasztani.
A formákat hagyjuk megszáradni, csak ezután szedjük ki a mintából.
Teljes száradás után festhetjük díszíthetjük a mintákat.

Fenyődísz
Színes, szép szalaggal csinos dísze lesz karácsonyfánknak, de ebben az esetben ne feledjük a hátoldalát is festeni.

Hűtőmágnes
A kész formák hátuljára mágnescsíkokat, vagy mágneskarikákat ragaszthatunk. Egyetlen hátránya, ha leesik azonnal törik. Nálunk több váltás készül, így pótolhatóak az eltört darabok.

Mécsestartó
Akár a család minden tagja számára külön is készíthetünk, egyedi darabot az ünnepi asztalra.

Képtartó
Decoupage technikával, fényképet, szalvétát, vékony papírra készült rajzot ragaszthatunk rá. Nagyon jól bírják, és sokáig a lakás díszei lehetnek.
A keretet festhetjük, színes ragasztott mintákkal tehetjük egyedivé.

Tenyérkép
Pici gyerek esetében ez a legnépszerűbb giszfelhasználási mód. Miután kiöntötte a formába a gipszet, várjon egy-két percet, amíg nem szilárdul meg annyira, hogy a belenyomott kicsi tenyér mintája már nem folyik össze újra. Ne feledje, ameddig nem kötött az anyag addig elsimíthatja és újrakezdheti. A gyerekek nagyon szeretik ezt a “játékok”.
Karcolja bele a dátumot, a kicsi nevét. Évek múltán jó érzés lesz megnézni és akár a megnövekedett manccsal összemérni.

A keretet díszíthetik matricákkal, terméssel, de festhetik is. Aranyos ötlet, ha a pici mutatóujját festékbe mártva pöttyözik ki a keretet, különböző színekkel, vagy hóesést utánozva fehérrel.

Jó munkát és sok sikert kívánok!

Aki szívesen dolgozik formázható, színezhető, festhető anyagokkal technikákkal, annak az egyik legjobb alapanyag a gipsz.
Szerző:

Kapcsolódó cikkek