Könyvtárba járni jó!

A könyv gyermek kezébe való! Köztudott-sajnos-, hogy korunk gyermekei alig olvasnak, mert megbűvölik őket a különböző képernyők, monitorok. Fantázia igényüket kielégíti a tévé és a DVD film. Ez nem lenne baj, hiszen a korral haladni kell, de ezek a vetített képek szuggesztívek.

Nem lehet megállni, elgondolkodni a történéseken, nem lehet vitatkozni velük, mert a történet egyik pillanatról a másikra tovább pereg. Hiányzik a belső feldolgozás. Márpedig a gyermeknek az marad igazán intellektuális kincse, amit önmagának le tud játszani, magáévá tud tenni. Mit tehet a szülő, hogy a gyerekkel megkedveltesse a könyveket? Természetesen a legjobb az, ha példát mutat és olvas maga is. Meséljenek, olvassanak fel kedves szülők mindennap a gyermeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a gyermekek, akiknek a szülei olvasnak, hamar érdeklődnek a könyvek iránt. A könyvek iránti szeretet tovább mélyülhet, ha a szülő elviszi gyermekét a könyvtárba, ahova már 0 éves kortól tag lehet a gyermek, birtokolhatja a babaolvasó jegyet. A legtöbb könyvtár már külön programokat is szervez a kisgyermekes anyukáknak, s működtet baba-mama klubbot. A  foglalkozásokon lassan a szülők is megtanulnak mesélni, verselni, mondókázni, mert bizony azt is meg kell tanulni.

A könyvtár a 21. században egy valódi nyüzsgő közösségi térré fejlődött, amely minden korosztályt igyekszik megszólítani, s a könyvek világába bevonni.  Aki egyszer beteszi a lábát, biztosan rájön, hogy a könyvtárba járni jó!

Miért jó könyvtárba járni?

  • Újabb és újabb könyveket „birtokolhat” az ember anélkül, hogy pénzt áldoz rá.
  • Kellemesen el lehet tölteni ott egy esős délutánt.
  • Játszva foglalkozhat a gyermekével.
  • Sok könyvtár szombaton is nyitva tart, s amíg Ön elintézi a bevásárlást, a nagyobb gyermeket (8-9 éves) addig elviheti a könyvtárba.
  • Szünidőkben számtalan gyermekfoglalkozást kínálnak a gyerekeknek.
  • Jó program az egész családnak.
  • Kisgyermekes anyukaként egy találkozási pont lehet a többi anyukával, akikkel megbeszélhetik a tapasztalataikat a gyermeknevelésről.
  • A kisebbek együtt játszhatnak anyuval, apuval és a mesefotelben elmerülhetnek a mesék varázslatos világában.
  • A lexikonokból, enciklopédiákból megbízhatóbb adatokat kaphat a gyermek az iskolai feladatához.
  • A nagyobb gyermekek találkozhatnak itt a barátaikkal, s a könyvtár biztonságos környezetében beszélgethetnek.
A könyvek iránti szeretet tovább mélyülhet, ha a szülő elviszi gyermekét a könyvtárba, ahova már 0 éves kortól tag lehet a gyermek, birtokolhatja a babaolvasó jegyet.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek