Készségfejlesztő játékok totyogóknak

Egy és másfél éves kora körül a legtöbb baba elindul önállóan. A járás képességének magabiztos elsajátításával kinyílik a baba számára a világ. 5 biztonságos és hasznos játék a szülők megnyugtatására (is).

Új helyzetek, új perspektívák és rengeteg új felfedeznivaló kerül a látókörébe. Ez az időszak a legtöbb a szülő számára igen fárasztó, hiszen a kicsire állandóan figyelni kell, különben ahogy mondani szokás egy pillanat alatt megtörténik a baj.

Mit is lehet tenni annak érdekében, hogy segítsük gyermekünket a világ megismerésében? Hiszen ekkor már nem fog egy helyben ülni arra várva, hogy elé tegyék a játékot, hanem menni akar, mindent látni, mindent kipróbálni és amit érdekesnek talál mindenáron megszerezni.

 1. Csattogós lepke
  Gyermekkorunk nagy kedvence, a legismertebb és legjellemzőbb klasszikus játékok egyike. A gyerekek rettentően élvezik, hogy tologatás közben repdes a szárnyával. Hihetetlen gyorsasággal képesek száguldozni ezzel a játékkal, még azok is akik esetleg eddig bizonytalanabbak voltak. Ennek az az oka, hogy a bot segít az egyensúlyuk megtartásában, nagyobb biztonságban érzik tőle magukat.
  Fontos azonban, hogy egyenletes felületen használja a kicsi, nehogy megakadva sérülést okozzon magának.
 2. Húzós csiga
  Szintén segíti az egyensúlyozást, a játék irányítása során pedig könnyedén sajátítja el a térbeli mozgás-mozgatás tudományát. Idővel megtanulja a gyors és lassú mozdulatok által kiváltott hatást, egyre ügyesebben kanyarogva, körbe-körbe forogva a fáradhatatlan játszópajtással.
 3. Kicsi kocsi
  Továbbfejlesztett változata a húzós csigának. További előnye, hogy a gyerek belepakolhatja kincseit, melyeket aztán büszkén cipelhet magával mindenfelé. Segítségével élvezetessé és játékossá válik a pakolás is, hiszen megkérhetjük, hogy kicsi kocsijával gyűjtse össze a lakásban szétszórt játékokat, és húzza őket be a szobába. Kapható praktikus építőkockás változatban is.
 4. Színes labdacsomag egy nagy dobozzal
  A sok színes vidám labda játékra ösztönzi a kicsiket, és csak a fantáziájuk szab határt, hogy mire használják a színes golyóbisokat. A legkedveltebb szórakozás szétgurítani mindet, hogy aztán anya vagy apa szedje össze. De a legtöbbször kúszva, mászva, szaladva mennek a labdák után, szedik össze azokat apró kezeikkel. A közös játék során egy nagy dobozból, kosárból a gyerekkel együtt boríthatjuk ki a labdákat. Így biztosan villámgyorsan segít újra összeszedni azokat. A nagyobbak megpróbálhatnak beletalálni a dobozba, szín szerint csoportosíthatjuk őket, de egy nagy plédre összegyűjtve lebegtetéssel szórhatjuk szét az összeset a szobában. Nagyon fogják élvezni
 5. Formabedobó
  Az egyik legkiválóbb készségfejlesztő játék. A kicsi gyorsan és játszva ismerkedik meg a színekkel, a formákkal, rendkívüli módon fejleszti a koncentrációt, a logikai készséget és türelemre tanít. Két szaladgálás közé beiktatott pihenőidőre ajánljuk. Az egyes darabokat színük és formájuk szerint szétválogathatjuk, és meg is számolhatjuk.
Mit is lehet tenni annak érdekében, hogy segítsük gyermekünket a világ megismerésében?
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek