Készségfejlesztő játékok babáknak 2. rész

Labdák, kirakós játékok, építőkockák a készségfejlesztés szolgálatában. Cikkünk folytatásában a félévesnél idősebb babáknak ajánlott játékokat mutatjuk be.

7-9. hónapban

A gyermek a hátáról a oldalára, majd a hasára fordul és elkezd mászni. Élettere ugrásszerűen megnő, egyre nagyobb benne a felfedezési vágy. Támogassuk ebben. Adjunk minél több különféle anyagból készült játékot. A játékok lehetnek papírok, textíliák, tologatható és húzogatható játékok, illetve olyan tárgyak, amelyeket egymásba lehet rakni.  Adjunk rá lehetőséget, hogy a gyermek mindent megnézhessen: folyadékot, füvet, földet, fát, köveket stb. A kicsi rá fog jönni, hogy a megtapintott tárgyak különböznek egymástól. Rájön arra is, hogy különböző tárgyak összeérintésével hangokat tud előidézni.

Milyen játékokat vegyünk ebben a korban?

  • Kemény kartonból, textíliából vagy műanyagból készült könyvek. Ezeken egyszerű képek legyenek, s olyan anyagból készüljön, amelyet könnyen meg tud fogni, s akár rágcsálhat is.
  • Mozgatható játékok: autók, buszok, állatok, amelyek gumi vagy műanyag kerekeken gurulnak.

10-12. hónapban

Nagy a gyermek mozgékonysága ebben a korban. Támogassuk a mozogni vágyását olyan játékokkal, amelyek során a babának másznia kell. Adjunk például labdát a kezébe, amelyet eldobhat, s utána mászhat. A kicsi szocializációs fejlődését és a beszédkészségét is növelhetjük, ha megnevezzük az odaadott tárgyakat. Séta közben hívjuk fel a figyelmét különböző dolgokra, amelyek meg is nevezünk, a legjobb ha többször el is ismételjük neki. Ha a gyermek a dolgok meghatározására azok egy-egy sajátosságait fejei ki – például az óra tik-tak vagy a kutya vau-vau – azonnal ismételjük el ezeknek az igazi nevét. Játszunk vele a tükör előtt, amely nagy segítséget nyújt a test felfedezéséhez. A tükör előtt mutassunk rá a szemére, orrára, szájára stb. Jó gyakorlat a beszédhez, ha megtanítjuk a babát fújni. Ezzel erősítjük a légzéskor és hangképzéskor használt izmokat. Mutassuk meg, hogy kell mondjuk egy tollpihét lefújni a kezünkről.

Milyen játékokat vegyünk ebben a korban?

  • Labdák: minden méretű labda megfelel.
  • Nagy puha építőkockák. Ezekből tornyot építhetünk, amelyet majd lerombolhat. Egyedül csak akkor lesz képes megépíteni a tornyot, ha mozgása már teljesen kifinomult, és problémamentesen tud már ülni vagy térdelni.
  • Vödrök és vízben úszó játékok, amelyeket a fürdőkádban használhat.

1-1,5 éveseknek

A gyermek már jár, mindenhova követ bennünket a lakásban, utánozza amit csinálunk. A kezével is ügyesebben bánik, így azokkal a dolgokkal foglalkozik szívesen, amelyek a kézügyességét és a manipulációs képességét is igénybe veszik. Beszél és megért néhány szót, ezért nagyon szereti, ha mesélnek neki. Az egyszerű mozgásokat igénylő játékok, mint a bújócska remekül levezeti a gyerek felesleges energiáját. A nyelvi fejlődését segíti, ha sokat énekelünk, mondókázunk neki. Ne gügyögjünk, hanem a felnőttek nyelvén szóljunk hozzá.

Milyen játékokat vegyünk ebben a korban?

  • Kirakós játékok: jó, ha az egyes elemeken kis gombok vannak, hogy könnyen fel tudja emelni a gyermek, s jó ha csak néhány darabból állnak, hogy könnyen összetudja azokat illeszteni.
  • -Gúlajátékok: a különböző gúlák és kockák fejlesztik a kézügyességét és a térlátását.

Cikkünk befejező részében a gyermek három éves koráig otthon alkalmazható játékokat vesszük sorra.

A cél továbbra is a játék, az öröm a közös élmény és nem a túlzott fejlesztés.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek