Készségfejlesztő játékok babáknak 1. rész

Amikor a újszülött világra jön, még nincsenek kifejlődve sem motorikus, azaz mozgási, sem szenzorikus, azaz észlelési és érzékelési képességei. Ezek fejlődése egy hosszú érési folyamatot jelent, amely már megkezdődik a gyermek első napján. A cél az előmozdítás, s nem túlfejlesztés.

Újabb és újabb dolgokat tanul meg a baba, s ebben a szülő nagy segítségére lehet. Nem szabad azonban a szülőknek elfelejteni, hogy az azonos korú gyermekek lehetnek különböző fejlődési fázisban. Mindenki számára létezik egyfajta fejlődési minta, de az ettől való eltérés még nem jelent rendellenességet. Ne erőltessük a fejlődést. Ha a szülő olyan dologra készteti a gyermekét, amely fejlettségi szintjétől nagyon eltér, akkor a kívánt cél helyett csak kudarcok érik, s hátráltatják a gyermek fejlődését. Ha nagyon elbizonytalanodna, s úgy látja gyermeke nagyon eltér a kortársaitól, akkor feltétlenül konzultáljon a védőnővel és az orvossal.

Játékok, amelyek fejlesztő hatással lehetnek gyermekére:

1-3. hónapban

A babák először a látásuk révén kerülnek kapcsolatba a környezetükkel. Látásuk kezdetben behatárolt, csak idővel fejlődik ki. Ezért fontos, hogy képességeit vizuális ingerekkel is fejlesszük. A gyermek arcától 25-40 cm-re levő tárgyakat már születése után észreveszi. Adjunk alkalmat a babának ara, hogy megfigyelhessen különböző tárgyakat. Ezeknek a tárgyaknak könnyen felismerhető legyen a formája és lehetőleg élénk színűek legyenek. Az sem baj, ha hangot adnak ki magukból ezek a tárgyak. Ha mozgatjuk ezeket a tárgyakat először csak jobbra és balra, majd minden irányba a kicsi figyelni és a szemével követni fogja őket. Kezdetben a gyermek csak figyeli a játékokat, később az ágya fölé helyezett játékok a kezének véletlen mozgásával maga is mozgásba hozhatja. Ezek a tapasztalatok aztán elmélyülnek, majd tudatossá válnak. Ezért a baba érzékelőképességének fejlesztése során, soha ne korlátozzuk mozgás- és látóterét. Beszéljünk és énekeljünk gyakran a babához, hogy a beszédkészségét fejlesszük. Ösztönözzük a babát arra, hogy a fejét, a felismert hang irányába fordítsa, ezért keltsünk különböző irányokból zajokat játékokkal vagy beszéljünk hozzá. A játékok sorába érdemes beleilleszteni a különböző anyagok érintését is. Erre a legjobb alkalmat a „kukucsjáték” kínál: terítsünk egy pelenkát vagy puha törölközőt megy pillanatra finoman a baba fejéra, majd „ kukucs” felkiáltással vegyük le róla. Tetszeni fog a kicsinek.

Milyen játékokat vegyünk ebben a korban?

  • Mozgóka: a  mozgó részek felkeltik a baba érdeklődését. Az a jó, ha mélyen be tudjuk lógatni a kiságyba valamint az egyes darabjait cserélhetőek.
  • Csörgők, csengettyűk és sípoló játékok, amelyeket ha ledobja, megütögeti, szájába veszi vagy összenyomja őket hangokat adnak ki.

4-6. hónapban

Egyre nagyobb a gyermek aktivitása. Célirányos gyakorlattal fejleszthetjük a szem és kéz koordinációját. Tegyünk egy tárgyat a baba szeme elé, amelyet előbb megfigyel, majd érte nyúl, hogy megfogja. Ebben a korban minden a baba szájában köt ki, ezért nagyon fontos, hogy csak olyan tárgyakat adjunk a kezébe, ami nem okozhat sérülést. Sok időt tölt a baba már azzal, hogy a környezetén kívül saját testét is megismerje. Kezeinek mozgása eleinte véletlenszerű, majd tudatosan fogja meg egyik kezével a másikat, majd forgatja, nézegeti kezét. A következő fejlődési szakaszban a lábát fogja meg a baba. Maga elé húzza, megszemléli, sőt gyakran lábujjait is megszopogatja. A kiságy szélére különböző játékokat kötözhetünk oda, hogy elűzzék a baba unalmát.

Milyen játékokat vegyünk ebben a korban?

  • Puha állatkákat vagy labdákat. A legjobb, ha különböző anyagból készülnek és egyszerű a formájuk.
  • Műanyaggal bevont fényképek és babatükrök. Ezeket a kiságy oldalára akasszuk fel, hogy a baba lássa őket.
  • Nyomogatható és rágcsálható játékok. Ezeket könnyen megfoghat és szájába is vehet.

Sorozatunk következő részében megtudhatja, hogy milyen játékokkal segítheti gyermeke fejlődését 3 éves koráig.

Ha a szülő olyan dologra készteti a gyermekét, amely fejlettségi szintjétől nagyon eltér, akkor a kívánt cél helyett csak kudarcok érik, s hátráltatják a gyermek fejlődését.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek