Járóka vagy nem járóka?

Egyrészt rendkívül hasznos – biztonságban tudhatjuk a babát benne. Másrészt viszont megvannak a hátulütői is.

A járókák, mint viszonylag biztonságos, zárt terek a legjobb megoldást nyújthatják a már mozgolódó, kíváncsiskodó kicsiknek, ha nem akarják a szülők, hogy kontroll nélkül randalírozzanak.

Viszont mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a járókák nem helyettesíthetik a szülői felügyeletet és hosszabb időre egyedül hagyni benne a babákat nem feltétlenül jó döntés.

Igazán inkább akkor lehet hasznos a járóka, ha még nem nagyon tudnak mászni a kicsik.

Amint profibbak lettek, már kidomborodhatnak bizonyos hátrányai. Olyan hátrányok, amik az egészséges testi és lelki fejlődésre is hatással lehetnek.

Egyrészt, a járókában általában minden játék egy helyen van, karnyújtásnyira. Ezért hamar vége a kihívás időszakának. Ha minden körülötte van, akkor egyszerűen nincs motiválva a gyakorlásra, mocorgásra.

Másrészt: a járóka a mérete miatt is korlátozza a babákat. Gyakran kevés a hely a mozgolódáshoz, forgolódáshoz és a kúszáshoz.

Mindent egybe vetve: a járóka-kérdés körülbelül négy hónapos korban válik aktuálissá. Ekkor már meg tudnak fordulni a kicsik, a hason fekvés, a kézen való támaszkodás pedig erősíti a kar- és a hátizmokat. A kúszás, mászáshoz pedig nem feltétlenül a járóka a legjobb helyszín. Inkább tegyenek el minden veszélyes tárgyat a szoba egy elkerített részéből, a lépcsőket zárják le és hagyják, hogy elegendő helyen bontakozhasson ki a babák felfedező ösztöne. És csak akkor tegyék, rövidebb időre a babákat a járókába, ha tényleg muszáj.

Előbb-utóbb elérkezik a várva várt mászós korszak, ami rengeteg megoldandó kérdést vet föl. Az átmeneti időszakra a járóka megoldás lehet.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek