Hogyan öltöztessük évszak szerint a babát?

Egy apró gyermekekkel olykor nem könnyű – a baba még nem tudja elmondani, hogy melege van vagy éppen fázik. Hogyan érdemes őt öltöztetni évszaktól függően?

Amikor a csemeténk még pici, teljes mértékben ránk van utalva az öltözetét tekintve is: rajtunk múlik, kellően fel van-e öltözve télen, megfelelően szellőzik-e a ruhája nyáron, nincs-e túlöltöztetve a meleg napokon. Évszaknak megfelelően az alábbi tanácsok szerint érdemes felöltöztetni a babát.

Nyáron a pici babának ugyanúgy nagyon melege lehet, ahogy nekünk, szenvedhet a hőségtől, ha nem öltöztetjük megfelelően, s a hőguta miatt ez veszélyes is lehet. A nyári melegben nyugodtan hagyhatjuk meztelenül lenni a kisgyermeket, aki ezt általában élvezi is. Elég, ha rajta van egy pelenka, amikor mi is csak fürdőruhában érezzük jól magunkat, de a lábára kerüljön egy vékony zokni vagy zokniszerű papucs, ha nem szőnyegen közlekedünk. Nagy melegben éjjel is elég egy pelenka, hűvösebb időben adjunk a babára egy ujj nélküli vagy rövid ujjú body-t. Ha 20 fok körüli a hőmérséklet, akkor egy vékony zokni is jöhet alvás közben. A reggeli átizzadt ruha jelzi, ha mégis túl melege lett volna az éjjel.

Nyáron sétáltatáskor, babakocsiban szintén elég lehet egy pelenka és babakalap, még a védőernyővel felszerelt kocsiban is. Melegben a babáknak a meztelenség a legjobb.

Nagyobbacskáknál, akik már tudnak kúszni-mászni, járni, nyári melegben a bugyi vagy alsónadrág tökéletes viselet, de ha hideg a padló, kis zokni vagy szandál, zokniszerű papucs legyen a baba lábán. Ha szükséges a ruha, például a városba, akkor az alsónemű illetve a pelenka mellett fiúknál-lányoknál rövidnadrág, utóbbiaknál szellős pamutruha is ideális megoldás, melyet kis szandállal egészítünk ki.

A kis kalapot, sapkát nyáron sose feledjünk el! Ha nincs árnyék és kis időre hagyjuk a gyermeket a napon játszani, a sapka mellett fehér póló és rövidnadrág védi a naptól. No és persze a naptej!

Fontos tudni, hogy azokban a háztartásokban, ahol használnak légkondícionálót, ehhez is alkalmazkodni kell – mindig adjunk a kisgyermekre vékony pamut pólót, alsót, ha a kinti közel 40 fokból a lehűtött 23-24 fokba megyünk be a lakásba, nagyobb gyerkőcre vékony pulóver, póló is mehet, mert a hirtelen melegből hidegbe váltás rosszul esik neki. 

A body-k, a rugdalózók, a pólók, a nadrágok, kalapok, kis sapkák, kalapok, zoknik, kapucnis pulcsi és cipők alapvető darabok minden évszakban.

Tavasszal, ha az évszak meleg, a nyári öltözködést vegyük alapul, általában vékonyan, rétegesen érdemes öltöztetni a babát, mivel a magas páratartalom a levegőben kellemetlenül érintheti. Ha vékony öltözet van rajta, de szükség esetén tudunk ráadni még egy réteget, az mindig jó megoldás lehet.

A réteges öltözködés ősszel is ideális. A vékonyabb body, póló, nadrág vagy szoknya és harisnya fölé vastagabb pulcsi, kapucnis pulóver megfelelő – a szeles időben utóbbi különösen jó szolgálatot tehet.

Télen értelemszerűen a téli ruhadarabok szükségesek. A gyermeket úgy öltöztessük, ahogyan mi magunk is öltöznénk, kivéve, ha valamilyen egészségügyi okból gyakran másként érzékeljük a hőmérsékletet. A túl vastag öltözködés télen sem ajánlott – jobb, ha itt is ügyelünk a rétegekre, mert manapság a tél is lehet meglepően meleg, de akár metsző szél és hirtelen jött hideg is beköszönhet!

Természetesen nem nélkülözhetjük a vastagabb pulcsit, a mellényt, kapucnis pulóvert a téli hónapokban, a vastag zoknit, melyeket ilyenkor mi felnőttek is szívesen felveszünk. De figyeljünk oda arra, hogy sose öltöztessük túl a gyermeket, mert attól épp annyira szenvedhet, mint a hőségtől nyáron. Különösen, hogy a téli időszakban a boltokban, bevásárlóközpontokban jellemzően túl meleg van a kinti időjáráshoz képest. Ha kintre túlságosan felöltöztetjük a babát, bent nagyon melege lehet. 
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek