Hirtelen jött kánikula

Amilyen hosszú volt a tél idén, olyan hirtelen köszöntött be a nyár – legalábbis úgy tűnik, májusban már igazi kánikula lesz. Nem könnyű a téli napirend, öltözködés, programok után átállni a nyárira. Néhány tipp és ötlet kisgyermekeseknek.

Míg a téli, fagyos, szürke napokon nemigen akaróztunk kimenni a szobából, a zöldellő fák, kék ég sétára, játszóterezésre, kirándulásra csábítanak. Az első ilyen napok azonban néha balul sikerülnek: a téli „rendszabályok” nem működnek a tavaszi forróságban.

Például a fagyos napokon általában minden kisgyerekes szülő igyekszik a nap közepét, a déli órák viszonylagos melegét felhasználni a sétára. A májusi kánikulában azonban ez már nem ideális: érdemes inkább a kora délelőttöt, a délutánt választani sétálásra, játszóterezésre, mivel a nap közepe már igencsak forró lehet, különösen a nagyvárosok betonrengetegében.

A játszóterek közül érdemes a lombosodó fákkal körülvettet választani, sétához árnyasabb útvonalat keresni. Bár ez még nem „az” a Nap, mégis számíthatunk rá, különösen a világosbőrűek, hogy komolyan éget – érdemes előkeresni a tavalyi napvédő krémeket.

A kicsik öltöztetésénél is ügyesebben kell tervezni: míg kora reggel, bölcsődébe, óvodába induláskor hűvös lehet, mire az udvarra, játszótérre érnek, már komoly lehet a hőség, a gondos szülői kezek által harisnyába, füles sapkába öltöztetett gyerekeknek rettentő melegük lesz. A könnyen fel-levehető, átalakítható ruhák mellé keressünk karimás kalapot, simléderes sapkát, ami a fej „hűtésén” kívül a szemet is árnyékolja – és lehetőleg a pici is eltűri a fején.

A játszótéri, utcai csapok még nem mindenhol vannak nyitva a hirtelen jött kánikulában – készüljünk a kicsiknek, nagyoknak is innivalóval, gyümölccsel a kisebb sétákra is.

A hosszú tél után hirtelen jött kánikulában felnőtt, gyerek szívesen van a szabadban: a korai nyárra érdemes ügyesen tervezett napirenddel, jól alakítható ruházattal, úti innivalóval készülni.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek