Gazdaságos gyereknevelés: 5 olcsó, gyerekkel közösen elkészíthető ajándékötlet

Még néhány nap van hátra karácsonyig. Lassan beindul a hajrá. Ezekkel az ötletekkel otthon, nyugalomban a családdal együtt készíthetnek egyedi, személyes ajándékokat.

1. Gipszformák

A gipsz könnyen formázható, olcsón beszerezhető alapanyag. Egyetlen hátránya, hogy némi maszatolással jár, de jó hír, hogy könnyen letakarítható.

Készíthetnek mécsestartót, hűtőmágnest, fenyőfadíszt, képkeretet, tenyérlenyomatot. A szín- és formavilág gyakorlatilag végtelen. A  gipszport érdemesebb festékszaküzletben beszerni, mivel olcsóbb mint a kreatív boltokban, igaz, nem olyan tiszta hófehér, inkább szürkés a színe. A  kiönthető sablonokat pedig éveken át újra és újra felhasználhatjuk, ezért ezekből érdemes jó minőségűt választani.

Kedves ötlet, ha képkeretmintába, belenyomjuk a gyermek kezét, a minta mellé írhatjuk a dátumot, a keretet pedig akár papírral, akár festékkel, apró színes mintákkal díszíthetjük.

Az ügyesebbek decoupage technikával fényképet is tehetnek a kicsi tenyér fölé.

Az elkészítés pontos menetét itt olvashatják.

2. Naptár – gyerekrajzokkal

Az óvódából, iskolából naponta több rajzolt, színezett alkotás jön haza. Természetesen ezeket mi szülők féltő gonddal őrizgetjük, egyre nagyobb és nagyobb dobozokban. Készülődve az ünnepekre, akár ki is választhatunk belőlük 12 darabot, melyekből kedves, egyedi naptárat készíthetünk családtagjainknak.

A rajzokat (szaküzletben, erre a szolgáltatásra szakosodott boltokban) szkenneléssel, vagy fényképezéssel digitalizáljuk. Letölthető, de akár magunk által szerkesztett 2014-es naptárba beillesztjük, a legfontosabb családi eseményeket, évfordulókat, már előre tudott jövő évi fontos történéseket (például testvérszületés, esküvő, nyaralás) is beírhatjuk.

3. Fényképalbum az elmúlt év eseményeivel

Manapság legtöbben digitális fényképezőgéppel készítjük a családi képeket, és természetesen ezek jelentős részét a számítógépünkön tároljuk. Egyik este lefekvés előtt fogjuk hát, válogassuk ki a legszebb pillanatokat, a megajándékozott családtaggal közös képeket, élményeket, nyomtassuk ki, rendezzük őket kronológiai, vagy tematikus sorrendben el egy nagyméretű fényképalbumba. Írhatunk a képekhez személyes megjegyzéseket, így igazán személyreszóló, szeretetteljes ajándék születhet.

4. Mézeskalács

Manapság véleményem szerint, nagyon kedves szokássá vált, hogy így karácsony idején finom édes falatokkal ajándékozzuk meg azon ismerőseinket, barátainkat, akik nem tartoznak ugyan a szűk családhoz, de mindenképpen szeretnénk kedveskedni nekik. Karácsonyi süti pedig úgyis készül.

A karácsony egyik legjellegzetesebb süteménye a mézeskalács. Készíthetünk belőle tojásfehérjével, színes cukorral díszített formákat, de aki ügyes bevállalhat házikót, mézeskalács babát, fenyőfát is. A legeslegügyesebbek, ezekből pedig egy kompozíciót is összeállíthatnak.

Szépen csomagolva, egyéni üdvözlő-kártyával igazán igényes és szép ajándék. A csomagba stílusosan tehetünk egy kis üveg mézet, egy üveg bort, magunk által készített forralt bor keveréket is.

Az elkészítés pontos menetét itt olvashatják.

5. Egyedi üvegmécsesek

Számomra a karácsonyi kellékek legszebbje az üvegmécses, egyedi, ötletes darabokat pedig bárki készíthet, különösebb kézügyesség nélkül, némi fantáziával.

Szedjen össze néhány, különböző méretű befőttes, bébiételes, szószos üveget. A lényeg, hogy az üveg szájába be lehessen tenni egy teamécsest.

Az üveget lefestheti, ragaszhat rá csipkét szalaggal, mintázhatja decoupage technikával, tekerhet rá szorosan színes fonalakat, de egyszerűen krepp papírral is becsomagolhatja, melyet a szájánál színes szalaggal rögzíthet. Harmonizáló mintákkal, színekkel, többféle méretben akár egy szép tálcára elrendezve biztosan sikert fognak aratni.

Az elkészítés pontos menetét itt olvashatják.

Vonja be gyermekeit bátran az ajándékok megtervezésébe, az alapanyagok kiválasztásába, és bízzon rájuk kisebb, általuk is elvégezhető részfeladatokat. Nagyon büszkék lesznek az eredményre!

Az ajándékkészítés önmagában élmény lehet!

Kapcsolódó cikkek