Fókuszban a légzésfigyelő

Az egyik legtöbb vitát kiváltott szerkezet. Ön hisz benne? Érvek mellette és a hamis biztonságérzet ellen.

Ha babakelengye vásárlásra kerül a sor, akkor a legtöbb fiatal szülő a hasznosság szempontjából vizsgálja a listát. És mi is lehetne hasznosabb egy légzésfigyelő berendezésnél? De valóban megéri a beruházást a szerkezet?

Nem olcsó egy minőségi légzésfigyelő készülék, de mivel akár több generációt is kiszolgálhat, talán mégis megéri a pénzt. És persze nincs az az összeg, amit a szülők sajnálnának a kisbabájuk életéért.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a készülékkel kivédhető a bölcsőhalál, de a legfrissebb kutatások rávilágítottak, hogy nem feltétlenül a légzésfigyelőn múlik a baba élete. Jelenleg ugyanis nem létezik olyan eszköz, ami garantáltan megelőzné a hirtelen kialakuló légzéssel kapcsolatos komplikációkat. Több egészségügyi szervezet is leszögezi, hogy nem rendelkeznek adatokkal arra vonatkozóan, hogy a légzésfigyelők megelőznék a hirtelen bekövetkező csecsemőhalált.

Sok esetben tehát csak hamis biztonságérzetet ad a készülék, és bizonyos esetekben, ha a szülők nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal az újjáélesztést tekintve, fölösleges is a légzésfigyelő berendezés.

Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor jó szolgálatot tehetnek: használata javasolt

  • koraszülött babáknak, akik hajlamosabbak apnoe-ra,
  • azoknak, akiknek bármiféle légzőszervi rendellenessége van, és egyes szívbetegségek esetén is,
  • hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor például a csecsemő visszabüfizi a tejet, ételt és az a légcsőbe visszafolyik,
  • vagy magas láz, betegség miatt légzési probléma merül fel. Található a Dívány oldalán.

Éppen ezért nem árt tudni, milyen típusú szerkezetek vannak a piacon, mennyiért és hol lehet őket beszerezni. Vannak már speciális igényeket kielégítő darabok, így például az állandóan mozgásban lévő babáknak is készítettek a fejlesztők légzésfigyelőt. De már pelenkára csatolható, így egész napos védelmet biztosító készülékek is vannak a piacon. Olvasható a Femina  légzésfigyelőket bemutató cikkében.

Természetesen fontos, hogy a szülők körültekintően tájékozódjanak, sokféle információt és véleményeket megismerjenek, ugyanakkor érdemes a védőnő vagy a gyerekorvos tanácsát is kikérni gyermekünk születése után.

A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy a készülékkel kivédhető a bölcsőhalál, de a legfrissebb kutatások rávilágítottak, hogy nem feltétlenül a légzésfigyelőn múlik a baba élete.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek