Etetőszék

Az első 6-8-10 hónap elteltével, amikor csemeténk már önállóan, magabiztosan ül, elkezdhetünk gondolkozni a megfelelő etetőszék kiválasztásán. Mivel a termékpaletta hatalmas, íme néhány ötlet, mely segíthet a számukra tökéletes etetőszék kiválasztásában. 

A jó etetőszék mindenekelőtt:

  • stabil,
  • legalább 3 pontos biztonsági övvel (alsó részen kicsúszásgátlóval) felszerelt,
  • könnyen tisztítható – ne legyen túl sok barázda, díszítés, amibe beleragad az étel, (ha van huzata, könnyen levehető, mosható legyen)
  • levehető vagy kinyitható, peremmel rendelkező tálcás,
  • sarkai, élei lekerekítettek.

Az etetőszékeket – akár fa, akár műanyag vagy fém – alapvetően három csoportra tudjuk osztani, úgy mint merev szerkezetű  etetőszékek, állítható szerkezetű etetőszékek és asztalra vagy székre rögzíthető etetőszékek. De! A kiválasztásnál az első kritérium – egyelőre mindenféle funkcionális és esztétikai szempontot figyelmen kívül hagyva –, hogy mekkora területen, mekkora lakásban, házban kívánjuk használni a kiválasztott terméket. Ne okozzunk magunknak felesleges bosszúságot azzal, ha hosszú-hosszú hónapokon keresztül kell folyamatosan kerülgetnünk egy rosszul megválasztott robusztus terméket egy kis méretű konyhában, étkezőben. Tehát ha bőven van helyünk és pénzünk, választhatunk sok plusz funkcióval bíró etetőszéket is, de ha kisebb konyhával, lakással rendelkezünk értelemszerűen érdemesebb összecsukható vagy asztalhoz, székhez rögzíthető gyártmányt választanunk.

Nyilvánvalóan mindegyik etetőszék típusnak megvan az előnye és a hátránya, de lássuk melyek is azok! Merev szerkezetű székeket általában fából találunk, melyek kissé falusias hangulatot adnak és többnyire mutatósak, szép kivitelezésűek, ám rendszerint nehéz őket tisztán tartani, gyakran túl mélyek, így a kisebb gyermekek nem érik el a lábtartójukat, valamint nehezek és nem összecsukhatóak.

Állítható szerkezetű etetőszékek rendkívül gazdag forma, szín és funkcióválasztékban szerezhetők be, műanyag és fém változatban, és igen borsos áron fából készült kivitelezésben is kaphatóak.

Fontos funkció a könnyen eltávolítható – legjobb, ha egy kézzel le tudjuk emelni – és tisztítható tálca, ami a legtöbb fajtánál kétféle távolságra állítható be. Manapság már dupla tálcás megoldásban is kapható, így ha az enni-inni tanuló gyermek kiborít valamit, könnyen leemelhetjük a felső tálcát és folytathatja az étkezést száraz, tiszta alsó tálcán. Fontos a szék magasságának állíthatósága, melyet általában hat-hét fokozatban is változtathatunk. Drágább típusú etetőszékeknél megjelenik a dönthető háttámla, melyet akkor használhatunk, amikor a baba még nem tud ülni, de ez a funkció könnyen kiváltható a hordozó vagy pihenőszék használatával. Ennek rendszerint a hozzátáplálás megkezdésének időszakában van jelentősége.

Az állítható szerkezetű termékek között találunk olyanokat, melyek szintén fából készülnek és úgynevezett kombi típusúak. Ezek a termékek a későbbiek során szétszerelhetőek, így asztal és hozzá tartozó székként funkcionálnak, ami nagyon hasznos lehet a gyerekszobában, így lényegesen hosszabb ideig használhatóak. Hátrányuk, hogy nehezebben szállíthatóak és általában nagyobb súlyúak.

Az asztalhoz vagy székhez rögzíthető etetőszékek nagyon helytakarékosak, ülésmagasítóként is funkcionálnak, biztonságosak, a gyermek az asztaltársaság középpontja lehet. Praktikus, ha van tálcája, így kisebb korban is remekül használható. Kizárólag stabil, masszív székhez, asztalhoz rögzítsük! Többnyire összecsukhatóak, így utazáshoz is kiváló lehet. Ennél a típusnál megtalálhatóak a textilből előállított termékek is, melyet állandó használatra nem ajánlunk, de utazásnál, vendégségben nagyon praktikus, hiszen nem kell ölben etetni a gyereket, valamint futkosni sem kell állandóan utána. Ezt a típust már nagyobb és kifejezetten stabilan ülő gyerekeknél alkalmazzuk.

Az ülőpárna, a kerék, a pohár- és játéktartó – csak, hogy néhány példát említsek -, mind-mind praktikus bővítmény lehet, ezek szükségességét már csak hozzáállásunk és pénztárcánk mérete dönti el. Ami biztos: a kisgyerekek nagyon szeretnek az etetőszékben ücsörögni, így magasabbról szemlélhetik a folyamatban lévő eseményeket és teljes mértékű résztvevői a családi életnek. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba az etetőszék használatát, bármenyire is tetszik gyermekünknek, szükségtelen az étkezésre fordított időn és némi játékon kívül sokkal több időt tölteni benne.

Egy körültekintően megválasztott, a növekvő gyermek igényeit követő és jó minőségű etetőszék hosszú éveken át kiszolgálja a gyermeket, sőt még a kistestvéreknek is nagyszerű lehet.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek