Bodrogi Gyula születésnapjára

Bodrogi Gyula, akit sokan Süsü hangjaként ismernek most ünnepli 80. születésnapját. A Nemzet Színésze, több generáció nagy kedvence ma is aktív a pályán. Isten éltesse sokáig!

Egy feje van, szelídlelkű, nem harcol vitézekkel, nem rabol el királylányokat. De szereti a lepkéket kergetni, s gyakran arról ábrándozik, hogy mi lenne, ha rózsabimbó lehetne. Mindenki sejti már kire gondolhatok, kit takarhat e rövid jellemzés. Bizony, ő sokunk gyermekkorának kedvenc mesehőse és tévésztárja, a „híres egyfejű”, akinek a neve: Süsü.

 Csukás István által megálmodott, félelmetesnek tűnő egyfejű sárkány kedves alakja pillanatok alatt belopta, s belopja mai napig magát a gyermeki szívbe, sikere generációkon átívelő és töretlen. Miben rejlik ez a siker? A történetekben alapigazságok fogalmazódnak meg, s rengeteg érzelmet közvetítenek. Süsü alakja csak a jóra tanítja a gyerekeket. Túláradó jóság, természetes szelídség jellemzi. Lelkében az öröm játsza a főszerepet, szíve minden dobbanása a gyermekek fülébe mászó egy-egy kedves dal. Az teszi leginkább boldoggá, ha segíthet másoknak, s mindezek mellett   illemszabályokat is jól ismeri. Egyedi sárkányos mivoltával – hiszen egy fejével különbözik, kitűnik többi a sárkánytól – megtanítja, hogy ami a szokványostól, az elfogadottól eltér még nem feltétlenül rossz, s nagyon szerethető.  Süsü kalandozásaival csodás világot teremt a gyermekek számára, amelynek megteremtésében nagy szerepe volt annak az embernek is, aki a hangját kölcsönözte a bábfigurának. Rekedtes egyedi orgánumát bárhol halljuk felismerjük, s rögtön mosolyra húzódik a szánk. Neve egybeforrt a „híres egyfejű” nevével.

Bodrogi Gyula színművészről van szó, aki a mai napon tölti be a 80. életévét. Több évtizedes pályafutása során számos zenés-táncos darabban láthattuk, ahol megcsillanthatta kivételes tánctudását, muzikalitását, komikus tehetségét. Sokoldalú színészi zsenialitásáról, kiváló jellemformáló készségéről számtalan színpadi és filmszerepben tett tanúbizonyságot. Több kitüntetéssel ismerték el tehetségét, 2007 óta a Nemzet Színésze kitüntető cím is megilleti.

 A legnagyobb népszerűséget viszont a televízió hozta meg számára. A jószívű, szórakoztató sárkány mellett több mesefigura (Csőrmester, Micimackó) az ő hangján szólalt meg. Gyerekek és felnőttek milliói rajonganak érte, s vált a gyermekek szeretete által az „ország nagypapájává”.

Születésnapja alkalmából jó egészséget és hosszú boldog éveket kívánunk!

Olvassuk el vagy nézzük meg újra együtt gyermekünkkel Süsü kalandjait, hogy a  szép kort megért sárkány  ne tudjon eltűnni a köztudatból!

Süsü történeteit megtekintheti itt.

A kép forrása: www.magyarteatrum.hu

Süsü kalandozásaival csodás világot teremt a gyermekek számára, amelynek megteremtésében nagy szerepe volt annak az embernek is, aki a hangját kölcsönözte a bábfigurának.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek