Eko- és ökotudatos gyerekbútorok

Előremutató gondolkodást tükröz, ha valaki környezettudatos. Papírbútorokkal mi is hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, sőt gyermekeinket is ökotudatos szemléletre taníthatjuk.

Globálisan az egyik leginkább lesújtóbb problémát a fakitermelés jelenti, talán hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy mi ez ellen nem tehetünk semmit, de ez tévedés. Íme egy újabb ötlet, amivel csökkenthetjük a globális lábnyomukat: papírbútor!

Az elgondolás egyáltalán nem új, hogy papírból készítsünk bútort! Közel ötven éve 1965-ben Riki Watanabe összekötötte a japán origami hagyományokat és a környezettudatos gondolkodást, létrehozott egy olyan hajtogatási technikát, amivel erős és használható bútorokat épített, természetesen újrahasznosított papírból.

A hatvanas években megszülető ötletet a közelmúltban reprodukálták és Kids ‘Set néven került forgalomba. Gyermekeknek tökéletesek ezek a hajtogatott kartonok, hiszen sem ragasztót, sem szögeket, kapcsokat és csavarokat sem használnak az összeszerelésüknél. A szék olyan erős, hogy egy felnőtt súlyát is elbírja.

Ma már Japántól Ausztrálián át Hollandiáig gyártanak papírbútorokat, egyszerűen összehajtogatva, ragasztás, csavarozás nélkül. Magyarországon is néhány ezer forintért már tárolókat, székeket, asztalokat vásárolhatunk.

Terbe János formatervező és iparművész szerint a rövid felhasználású, olcsó és környezetbarát belső terek berendezési tárgyainak egyik alapja lett a karton, átmeneti berendezésnek, kiegészítő elemeknek tökéletesen használható, ráadásul kreatívan díszíthető, hiszen a legtöbb esetben festetlenül kerülnek a forgalomba.

Olcsó, környezetbarát és egyedileg díszíthető bútorok újrahasznosított papírból. Gyerekszobába fő berendezési tárgyként, irodába és nappaliba kiegészítőként, tárolóként is funkcionáló darabok készülhetnek újrahasznosított papírból.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek