Csinosan a homokozóban

Praktikus tanácsok következnek totyogó-tipegő kisgyermekek szüleinek, hogy még csinosabbak lehessenek a utódok.

Minden anya arra vágyik, hogy a gyermeke nett kis lurkónak tűnjön. Sokan küzdenek azért, hogy ez így is maradjon, miután tiszta, csinos ruhába bújtatták gyermekeiket. Igen ám, de egyesek számára komoly kihívást jelent takarosan tartani a csemetéket. Praktikus tanácsok következnek totyogó-tipegő kisgyermekek szüleinek, hogy még csinosabbak lehessenek a utódok.

Mivel a gyerekek még nem tudnak vigyázni ruháik épségére, tisztaságára, úgy tűnhet nem éri meg drága, jó minőségű gyermekruházatot vásárolni. Azonban az olcsó szövetből készült textíliákból bizony nehezebb eltávolítani a foltot, könnyebben szakadnak, a poliészter és egyéb mesterséges anyagok nagyobb valószínűséggel tartják magukban a foltokat, az izzadság szagot. Érdemes természetes anyagból – pamut, vászon -, jó minőségű ruhákat vásárolni, ezek tartósabbak és a tisztításuk is egyszerűbb.

A megfelelő mosási módszer hosszú ideig segít rendben tartani a ruhákat, figyeljünk rá, hogy kifordítva mossuk a kötött pulóvereit, hogy ne bolyhosodjon és a szárítás vízszintesen történjék, hogy ne nyúljanak ki az anyagok. Kezeljük a foltokat, mielőtt egy szimpla mosást elindítunk, gyakran látszanak apróbb balesetek a ruhán: olaj, vér, ételfoltok, ezeket sem lehetetlen eltávolítani, ezért amint megesett a baj, igyekezzünk nedves, lehetőleg hideg vízzel kimosni a kis foltot, így nem ég bele a szövetbe, nem szárad bele és a mosás is könnyebb lesz.

Tartsuk szem előtt a gyerekünk szokásait, amikor a színeket, mintákat kiválasztjuk. Ha nem jellemző rájuk, hogy összepiszkolják magukat, választhatunk világos, homogén ruhákat, viszont, ha az ellenkezője áll fenn, akkor érdemes színes, aprómintás szöveteket vásárolnunk, ezeken kevésbé látszik a folt. A fehér és a nagyon világos, kényes anyagokból készült ruhák vásárlása, szinte minden gyerek esetében rossz ötletnek bizonyul.

Ha már nagyobb a gyerekünk, aki nem hajlandó előkét, kendőt maga elé tenni étkezéskor, vezessünk be egy “védőfelsőt“, amit az éppen viselt ruhájára ráhúzhatunk. Gyakori jelenség autóban utazáskor, hogy leisszák magukat, ez akkor is egy jó trükk lehet, hogy megvédjük az “eredeti” ruhát.

Egy bizonyos kor felett, megtaníthatjuk gyerekünknek azt is, hogy miként tud egy keletkezett foltot kiszedni a ruhájából akkor is, amikor mi nem vagyunk jelen. Nem kell kötelezővé tenni, inkább tálaljuk ezt úgy, mintha olyan tudást adnánk át neki, amivel eddig csak a mama és a papa rendelkezett, örülni fog és büszkén használja is majd kisebb baleseteknél.

Szerző: Forrás: Trapphenci

Kapcsolódó cikkek