Családi rituálék

Szakítsunk legalább tízpercnyi időt naponta, amelyre a gyermek biztosan számíthat.

Rituálék egyszerű, ismétlődő cselekvések, amelyek illeszkednek a család életéhez. Nem fejtenek ki kényszert, hanem gazdagítják a mindennapokat, erősítik a családi kötelékeket. Családi rituálék segítik a gyermek és a szülők életét. Oldják a napi stresszt a szülőkben, növelik a biztonság, stabilitás érzését a gyermekben. Felmérések is bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek, akinek az életében jelen vannak különböző családi rituálék érzelmileg egészségesebbek és szociálisan is fejlettebbek azoknál, akiknél nincsenek meg ezek a szokások. Az a gyermek, aki boldog és biztonságban érzi magát otthon, könnyebben tanul, könnyebben teremt kapcsolatot másokkal. A családi szokások továbbá olyan készségeket segítenek elsajátítani a gyermek számára, mint a problémamegoldás, a tárgyalásra való képesség, a tervezés, illetve a türelem. A különböző rituálékat a családok maguk, közösen alakítják ki, s az idők folyamán –ahogyan a gyermek nő – változnak is. Néha felmenőink szokásait visszük tovább, olykor-olykor változtatunk rajtuk. Két ember házasságával a rituálék ideális esetben ötvöződnek. Átalakítjuk vagy egyes szokásokat el is hagyunk aszerint, hogy az új családnak mire van szüksége, mitől lesz az övé. A családi szertartások kapcsolódhatnak ünnepekhez (karácsony, születésnap stb.), de a rituálék lehetnek különböző dolgok, amelyeket csak a család ért meg – speciális reggeli puszi, kódszavak, egy étterem ahova gyakran ellátogatnak, szokatlan ételkombinációk, vagy saját szabályok egy játékra. Ha még nincsenek itt az ideje, hogy elkezdjük megteremteni a saját családunk tradícióit, amik majd elkísérik a gyermeket élete során, és amire majd jó szívvel emlékezhet vissza felnőttként.

5 családi rituálé, amit érdemes bevezetni

  1. Közös családi vacsora a nap végén. A legjobb alkalom, hogy együtt legyen a család, s csak egymásra figyeljenek. Megbeszélhetik kivel milyen szép vagy esetleg szomorú dolog történt aznap.
  2. Esti fürdetés, amely ha lehet, legyen az apuka privilégiuma. A kisgyermek az egész napot az édesanyjával tölti, biztosítani kell a külön időt az apukával is.
  3. Esti mese vagy éneklés lefekvés előtt. Ez a rituálé könnyebbé teheti a lefekvést egy idegen környezetben, hiszen minden úgy történik, mintha otthon lenne.
  4. Közös főzések, sütések. Már a 3 éves gyermek is szívesen részt vesz a közös főzésekben, sütésekben. A kicsi segíthet a konyhában, mikor a család kedvenc süteményét készítjük, és főzőcskézés közben mesélhetünk neki saját vagy akár nagyszülei életéből történeteket. A sütemény illata felnőttkorban egybefonódhat a gyermekkorának illatával, amelyre szívesen emlékszik vissza.
  5. Családi kirándulások. A közös élmények tovább erősítik a családi összetartozás érzését. Nem kell költséges utazásokban gondolkodni, vagy a nyárra várni. Jó időben egy kellemes szombat délután akár kerékpárral is elindulhatunk kirándulni a közelünkben levő erdőbe vagy rétre.

Szülőként nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk később sikeres legyenek az iskolában vagy a munkahelyen. A fenti családi rituálék mellett akár egy közös esti filmnézés vagy egy nagy séta hasonlóan hasznos lehet. A lényeg, hogy mindenki szívesen részt vegyen benne, s a gyerek számára örömöt és biztonságot nyújtson.

Az a gyermek, aki boldog és biztonságban érzi magát otthon, könnyebben tanul, könnyebben teremt kapcsolatot másokkal.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek