Az őszi ruhatár 5 alapdarabja

Lassan beköszöntenek életünkbe a változékony őszi napok, amikor a legnehezebb az időjárásnak megfelelően felöltözni. Reggel még hideg van, de ahogy múlnak az órák, az időjárás is melegebbre vált.Kerüljük el a megfázást

Ha reggel elindultunk valahova, elképzelhető, hogy délben melege lesz a babának a reggeli öltözetben. Hogyan öltöztessük fel mégis a gyermekünket, hogy az ne legyen kevés, de túlzásba se vigyük? Nagyon sokat tud ártani a babának, ha vékony a ruházata, de ugyanolyan rossz hatása van a túlöltöztetésnek is.  Mi akkor a megoldás? Öltöztessük rétegesen a babát. Ez a legpraktikusabb, hiszen a változékony időjáráshoz, csak úgy tudunk alkalmazkodni, ha lehetőségünk van egy réteg ruha fel-vagy levételére.  Figyeljünk arra, hogy a baba bőre mindig száraz maradjon, ezért alulra olyan ruhaneműt válasszunk, ami jól felszívja, elpárologtatja a nedvességet. Felülre könnyű, de hőtartó anyagból készült ruhát adjunk a babára, ami segít a test melegének megőrzésében, valamint kellő szelőzést biztosít.

Alapdarabok az őszi ruhatárban:

  1. body és póló, hosszú és rövid ujjas változatban egyaránt
  2. pulóver, kardigán
  3. harisnya vagy zokni
  4. dzseki vagy bélel kardigán
  5. nadrág

Ezeket az alapdarabokat variálhatjuk a hőmérsékletnek és helyszínnek megfelelően.

Ha bent vagyunk a szobában a gyermekkel elegendő egy hosszú ujjú body-t harisnyával ráadni a kicsire. Főleg ha már kúszik-mászik, s állandóan mozgásban, mivel hamar kimelegszik. Ha a lakás olyan helységében tartózkodunk, ahol kövezet van egy nadrágot és egy vékonyabb kardigánt vagy pulóvert adjunk még rá. A szabadban való kint tartózkodáskor a réteges öltözködést tartsuk be. Felülre adhatunk a gyermekre  hosszú ujjú body-t vagy hosszú ujjú pólót. Lehet egy rövid és egy hosszú ujjú pólót is ráadni, s ha nagyon divatozni akarunk, előbb a hosszú ujjút adjuk rá, s arra a rövidet.  A felsőruházat áll még egy pulóverből vagy kardigánból, s időjárási viszonyoktól függően a dzseki is az öltözet részévé válhat. Alulra harisnyát vagy zoknit adhatunk a kicsire, valamint nadrágot.

A nagyobb gyerekeknél, akik már élvezettel szaladgálnak az őszi pocsolyában nagyon hasznos holmi lehet a gumicsizma. Nem engedi át a nedvességet és könnyen tisztítható.

Ne másokhoz viszonyítva öltöztessük fel a gyereket, hanem az időjárásnak megfelelően. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, kövessük az örök aranyszabályt: adjunk rá egy réteggel többet, a saját öltözetünkhöz viszonyítva.

Figyeljünk arra, hogy a baba bőre mindig száraz maradjon, ezért alulra olyan ruhaneműt válasszunk, ami jól felszívja, elpárologtatja a nedvességet.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek