A vidám zöld elefánt

Az orrszívó porszívónak még a gondolata is rémisztő lehet egy kezdő szülő számára – sokszor azonban néhány náthával később már meg sem tudna lenni nélküle. Orrfújás vagy orrszívás?

A nátha önmagában nem súlyos betegség, azonban tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek.
A náthát leggyakrabban valamilyen vírus okozza. Efféle kórt okozóból több ezerféle is létezik, így a náthával szemben nemigen lehet immunitást, védettséget szerezni, az emberek legnagyobb része életében több tucatszor is náthás lesz. Maga a betegség inkább kellemetlen, mint súlyos, hiszen a folyamatos orrfolyás, orrdugulás nagyon meg tudja keseríteni a beteg napjait: különösen így van ez kiscsecsemő- vagy kisgyerekkorban. Ilyenkor még a náthás kicsi nem képes kifújni rendesen az orrát, annyi váladéktól tud csak egyedül megszabadulni, amennyi magától kifolyik vagy a tüsszentések alkalmával kijut az orrüregéből. Ez a kellemetlen közérzet mellett sokféle panaszt okozhat. A teli orr gátolja az orrlégzést, önmagában is nehezíti a táplálkozást (legyen szó szopizásról vagy kanalazásról), ráadásul a hátrafelé csorgó váladék émelygést is okoz, illetve a belek izgatásával enyhe hasmenést is kiválthat. Ráadásul a gyulladt, vérbő, rosszul szellőző nyálkahártyákon (akár az orrüregben, akár a középfülben, akár az arcüregben) könnyebben telepednek meg újabb fertőzést okozó baktériumok és még kellemetlenebb és súlyosabb betegségeket (középfülgyulladást, arcüreggyulladást, hörghurutot, bakteriális náthát, mandulagyulladást, stb.) hozhatnak létre.
Ezért rendkívül fontos, hogy a piciknek segítsünk kiüríteni az orrából a náthás váladékot. Amikor még egészen vízszerű és könnyen kicsorog, nincs sok teendő, azonban a sűrű, nem kiürülő váladékot már oldanunk kell és szükség szerint kiszívni a kicsik orrából. Oldásra vizet, élettani sóoldatot vagy nyákoldó hatású orrcseppet használhatunk.
Kiszíváshoz sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre, a kézi pumpás szippantyútól az elemes kiselefánton át a porszívóra szerelhető porszívó-orrszívóig. Ezek közül mindenkinek érdemes a saját maga és gyereke számára legszimpatikusabbat kiválasztani: a lényeg, hogy tényleg kijöjjön, ami nincs jó helyen.
A már nem egészen kicsi náthás betegek próbálhatnak maguk is orrot fújni: nagyon egyéni, hogy ki milyen életkorában „érez rá” a megfelelő technikára – de próbálkozni, biztatni mindenkit érdemes. A szülői trükkök tárháza végtelen az orral való lufifújástól a vízilovas fújtatásig.
A lehető legjobban kiürített orrjáratok tökéletes átjárhatóságát pedig nyálkahártya-lohasztó orrcseppek alkalmazásával érhetjük el.
Bármilyen banális betegség is a nátha, tünetei kifejezetten kellemetlenek tudnak lenni, a szövődményeként fellépő kórok pedig súlyosak lehetnek – épp ezért érdemes már az első tünetektől segíteni a gyors gyógyulást.

A nátha önmagában általában inkább kellemetlen, mint súlyos betegség, azonban a következményei már komolyabbak lehetnek: ezeket jó elkerülni például orrszívó használatával.
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek