A gyerekbarát grillparti és kellékei

A kerti sütögetés ma már rítussá nemesedett szertartás. Tombol a nyár, szívesen tartózkodunk a szabadban, s szervezünk minél több programot a barátokkal, kedves ismerősökkel. Az egyik legjobb program a baráti összejövetelekre ebben az időszakban természetesen a grillezés.

A szabadtéri sütögetés laza kikapcsolódást nyújt annak is, aki szervezi, mivel nem kell nagyon rákészülni, s változatos gasztronómiai élményt ígér a vendégeknek is, hiszen a hústól a gyümölcsig minden a rácsra kerülhet.

Mi kell a jó grill partihoz?

Alapvetően kell egy alkalmas kert és megfelelő időjárás.

Alkalmas a kert a grillezéshez, ha lehetőséget ad a különböző övezetek kialakításához.  Célszerű a gyerekeknek egy külön árnyékos részen kialakítani egy kis „játszóteret”, távolabb a sütés helyszínétől, s figyeljünk arra, hogy a füst ne menjen a gyerek-zóna irányába.  Érdemes árnyékos helyen elhelyezni az ételeket, italokat is.  A szél irányát vegyük figyelembe az asztalok elhelyezésénél, hiszen nem a legkellemesebb a füstben ülni és étkezni.  A grillezést nem kell hónapokkal előre megszervezni, elég néhány nappal korábban szólni a barátoknak, így könnyen tudunk alkalmazkodni az időjáráshoz.  Ha van fedett teraszunk, akkor eső esetén sem kell elhalasztani a kellemes programot. Hőségben kerüljük a grillezést, lehetőleg késő délutánra időzítsük a sütögetést.

Mivel grillezzünk?

A legelterjedtebb a faszenes grillezés, de használhatunk elektromos vagy gázpalackos eszközöket is. Az eredmény mindegyiknél ugyanaz, de az utóbbiakkal gyorsabban elkészíthetjük az ételeket. A faszenes parázs a begyújtástól számítva csak 30 perc múlva lesz alkalmas a sütésre, addig fóliába becsomagolva burgonyát, hagymát süthetünk rajta.

Szükségünk lesz még olyan eszközre, amellyel a rácson levő alapanyagokat meg tudjuk forgatni. Használhatunk szúrásra alkalmas villát, de a húsoknál alkalmasabb, ha villás fogót alkalmazunk. Ez utóbbival elkerüljük, hogy a hús leve kijöjjön, s így sütés közben nem szárad ki. Célszerű beszerezni vastag fogókesztyűt a forró fémrészek megfogására. A grillrácsot lehetőség szerint ne olajozzuk be, használjuk inkább grilltálcát vagy alufóliát. Ha nyársat készítünk akkor a legpraktikusabb a bambuszpálcika alkalmazása, amelyet használat előtt érdemes beáztatni.

A biztonságos grillezés érdekében ügyeljünk arra, hogy:

  • a sütő stabilan álljon, nehogy a gyerekekre boruljon.
  • a gyerekek csak felnőtt felügyeletében tartózkodjanak a sütő közelében, de lehetőleg kérjük meg őket arra, hogy attól távolabb játszanak.
  • sütés után oltsuk el a parazsat, hogy a sütő minél hamarabb kihűljön.
  • ne adjunk égett vagy félig átsütött húst a gyereknek.
  • a sütést magára vállaló személy lehetőleg zárt ruhában és félcipőben sütögessen, mivel a parázs kipattanhat, s sérülést okozhat.
  • szemetet a parázsra ne tegyünk, mivel kellemetlen illatokat okozhat.
  • a melegben nagyon hamar megromlanak az ételek, halakat,húsokat rendesen süssük át.
  • egy vödörbe legyen víz a kis tüzek oltására vagy enyhe égési balesetek enyhítésére.
  • legyen az asztalon szúnyogok elleni gyertya vagy teafa illóolaj.
  • darazsak elkerüljék ételeinket. A legjobb módszer erre, ha egy pohárba mézzel elkevert sört helyezünk ki.

Mivel fogyasszuk el az ételt?

Ha nem rendelkezünk mosogatógéppel, használjunk inkább egyszer használatos eszközöket.

A papírtányér, az eldobható műanyag evőeszköz, a műanyag pohár megkönnyíti a dolgunkat.

Jó, ha teszünk ki az asztalra szalvétát, sót, borsot, mustárt. Az italokat hűtve kínáljuk, és tároljuk a szabadban is. Ha nincs jégakkunk és hűtőtáskánk, akkor néhány félliteres műanyag flakonba engedjünk vizet, s tegyük be a fagyasztóba néhány órával a parti kezdése előtt. A megfagyott vizet tartalmazó flakonokkal vegyük körbe a hűteni kívánt italokat, garantáltan biztosítva van a hűs folyadék a grillezés végéig.

Legyen maradandó jó élmény, és kellemes emberi együttlét mindenki számára a grillezés!

Célszerű a gyerekeknek egy külön árnyékos részen kialakítani egy kis „játszóteret”, távolabb a sütés helyszínétől, s figyeljünk arra, hogy a füst ne menjen a gyerek-zóna irányába.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek