A bababarát lakás 5 ismérve

A legfontosabb szempont a biztonság

Amikor kisgyermekünk számára elkezd kinyílni a világ azzal, hogy ő maga is nekiindulhat a nagy felfedező útnak mindannyiunk fejében megfordul a gondolat, hogy vajon mit kell tennünk annak érdekében, ne korlátozzuk ezt a nagyon hasznos mókát, de azért ne is kelljen attól tartani, hogy valami baja eshet.

Összegyűjtöttük hát a legfontosabb szempontokat, hogy lakásunk minden apróság számára veszélytelen maradjon.

  1. Konnektorvédők elhelyezése
  2. Vegyszerek elzárása a lehető legbiztonságosabb módon
  3. Törékeny tárgyak eltávolítása nem elérhető magasságba
  4. Szúró, vágó eszközök elzárása
  5. Lerántható terítők, földig érő függönyök eltávolítása

+1 Gondoskodjon róla, hogy forró tárgyakhoz, sütőhöz, kandalló tűzteréhez, cserépkályhához semmiképpen ne férjen hozzá a gyermek.

A bababarát jelző nem csak a tiltásokra vonatkozik, hanem arra a szemléletre is, mellyel gyermekünk számára élvezhetőbbé, izgalmasabbá tehetjük lakásunkat.

  1. Játszósarok kialakítása a lakás egy meleg, központi helyén, ahol a játékai között lehet, de mégis együtt a család többi tagjával.
  2. Szabadon pakolható fiók vagy szekrény.  Minden igyekezetünk ellenére valószínűleg érdekelni fogják a kinyitható és kirámolható szekrények és fiókok. Biztosítson számára olyan lehetőséget ahol kiélheti ezen vágyát. Egy szekrény, amit szabadon pakolhat, vagy egy fiók, amit bármikor kihúzhat, és amiben csupa olyan dolog van amivel játszhat is. Tehet bele fakanalakat, műanyag tálakat, műanyag poharat, babajátékot. Nagyon fog neki örülni!
  3. Puha, meleg szőnyegek, melyeken, szabadon hempereghet, ülhet, játszhat, és ha elfárad el is dőlhet.
  4. Nagy, egybefüggő terek. Ha megoldható pakoljanak el mindent az útból, engedjék hadd szaladjon, másszon kedvére anélkül, hogy folyton akadályokba ütközik. Ő még kicsi, a számunka szűkös nappali számára megfelelően nagy tér. Élvezni fogja, hogy szabadon mozoghat benne.
  5. Könnyen elérhető játékok

+1 Gondoskodjon arról, hogy ahogy nő a gyermek az elérhető magasságokban csak olyan dolgok legyenek, melyeket levehet, megnézhet, játszhat velük. Így érdemes a drága képes albumokat, a déditől kapott porcelánbabát és a távirányítót biztonságos magasságba helyezni, viszont kikerülhetnek a plüss állatkák, labdák, babák, babakönyvek. Melyeket újra és újra felfedezhet magának a kis világjáró.

A bababarát jelző nem csak a tiltásokra vonatkozik, hanem arra a szemléletre is, mellyel gyermekünk számára élvezhetőbbé, izgalmasabbá tehetjük lakásunkat.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek