Veszélyeztetett terhesség

Hiába vannak valakinek csodás tervei arról, hogy hogyan fog majd biciklivel érkezni a szülészetre vagy a munkahelyéről ebédszünetben kiszaladni terhestornára vagy esetleg saját kezűleg kifesteni a gyerekszobát, a körülmények időnként közbeszólnak.

Amilyen boldogság lehet megtudnia egy nőnek, hogy gyereket vár, olyan kétségbeesést okozhat, ha a szülész a várandósság valamelyik pillanatában azt mondja, hogy ez egy „veszélyeztetett terhesség”. Különösen az lehet elszomorító, ha az orvos vagy a védőnő előír egyes dolgokat vagy eltilt másoktól… Diétát kell tartani vagy nem szabad dolgozni, otthon kell feküdni vagy épp be kell menni a kórházba – és mindenképp: újabb vizsgálatok hadai. Tényleg, minek kell ez?

Egy terhesség akár anyai, akár magzati okból lehet problémás. Az idősebb anyai életkor, egy korábbi nehezebb terhesség vagy kismedencei műtét, súlyos magasvérnyomás vagy cukorbetegség például mind olyan tényezők, amely az anya részéről jelent(het)nek gondot – és veszélyeztetik ezzel a magzatot is. Ugyanakkor a méhlepény elégtelensége, a méhen belüli növekedés lassabb üteme, az ikerterhesség vagy a magzat fekvési rendellenessége pedig olyan gondok a babával, amelyek nem csak őrá, de az anyukájára is veszélyesek. Ezekben az esetekben mind a gyereknek, mind a mamának a szempontjait figyelembe véve kell a terhességre jobban odafigyelni, adott esetben pedig tenni is valamit a védelme érdekében – hogy a kicsi optimális körülmények között tölthessen minél több időt méhen belül.

Ennek érdekében szükség lehet újabb vagy gyakoribb vizsgálatokra – vagy épp életmódbeli változásokra.

Egy ilyen helyzetben különösen fontos, hogy a várandós nő bízzon a szülészben illetve a védőnőben, hogy ne gondolja azt, hogy az illető csak „túlaggódja a dolgot” vagy „több pénzt akar kiszedni belőle”, ne gondolja, hogy a javasolt életmódváltás választás kérdése csak. Ugyanakkor azt is fontos és néha nem könnyű elhinni, hogy az „új szabályok” betartása mellett a kicsinek minden esélye megvan rá, hogy (közel) időben, egészségesen jöjjön a világra. Sokan esnek kétségbe, ha azt hallják, hogy veszélyeztetett terhesek: fekvésre vagy otthonlétre szorítva pedig különösen nehéz nem folyamatosan aggódnia születendő babáért. Ebben a helyzetben sokat segíthet, ha az orvossal, védőnővel nyugodtan, türelmesen, körültekintően meg lehet minden kérdést, bizonytalanságot beszélni. Jól jöhetnek ilyenkor azok a barátok, rokonok, akik nem folyamatos aggódással és lehetetlen kérdések-víziók felvetésével elterelik a leendő anya gondolatait.  Szerencsés megoldás, ha az otthonlét idejére talál a várandós nő magának valamilyen biztonságos, ugyanakkor szórakoztató és gondűző foglalatosságot. Hogy aztán kipihenten és kisimultan várhassa az új jövevényt.

Akár az anya, akár a magzat szempontjából szorul extra figyelemre a várandós, mindenképp el kell fogadni az orvos, a védőnő tanácsait.
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek