Változások a terhesgondozásban

A várandósgondozás egy komplex egészségügyi ellátás, amelynek célja az anya és a magzat egészségének megóvása, valamint segíti a szülésre és a csecsemőgondozásra való felkészülést. Cikkünkből megtudhatja a legfontosabb változásokat.

A várandósgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítja a várandósságot, s egészen a szülés megindulásáig vagy a várandósság megszakadásáig tart. A gondozási rendszer idén júliustól megújult.  A részletes jogszabályt a Magyar Közlönyben lehet elolvasni, de a lényege a következő pontokban is áttekinthető.

  1. A szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítja, hogy alacsony vagy magas rizikójú a várandósság.  Ezzel kapcsolatos a legnagyobb változás, mert az alacsony kockázatú várandósokat a szülésznő is gondozhatja, míg a magasabb kockázatúakat csak a nőgyógyász szakorvos. Ebből következik, ha változik a várandósság besorolása a terhesség alatt, változhat (magas rizikó esetén kell is változnia) a gondozást végző szakember.
  2. A rendelet megerősíti a védőnők szerepét.  Függetlenül attól, hogy ki végzi a gondozást a kismamának kötelező minden egyes vizsgálatot egyeztetnie a védőnőjével. A védőnő adja továbbra is kiskönyvet és koordinálja a várandósság menetét.
  3. A várandóság alatt a kismama jogosult arra, hogy  legalább
  • egy alkalommal a háziorvos,
  • a védőnő gondozásba vételen kívül, trimeszterenként legalább egy alkalommal,
  • szülész-nőgyógyász szakorvos vagy a szülésznő trimeszterenként legalább egy alkalommal gondozásban részesítse.
  1. A várandós gondozás során elvégzendő vizsgálatokban is történt változás. Sok felesleges mérést, vizsgálatot kivettek a rendszerből. Egy normál lefolyású terhesség esetében 37 év alatt ultrahang vizsgálattal végzik a rendellenesség kiszűrését. A legtöbb félelmet kiváltó AFP-vizsgálat kötelezettsége is megszűnt.
  2. Megoldódni látszik, hogy a magánorvosi beutalókkal is eljusson a kismama a közintézmények által biztosított laborokba, vizsgálatokra. Tervek szerint a gondozási kiskönyvbe lesz belefűzve az időszakos vizsgálatokhoz szükséges beutaló.

Részletes jogszabály a Magyar Közlönyben: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk14052.pdf

A szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítja, hogy alacsony vagy magas rizikójú a várandósság.  Ezzel kapcsolatos a legnagyobb változás, mert az alacsony kockázatú várandósokat a szülésznő is gondozhatja, míg a magasabb kockázatúakat csak a nőgyógyász szakorvos.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek