Újszülöttkori Apgar-érték és iskolai teljesítmény kapcsolata

1952 óta használják a dr. Virginia Apgar által kifejlesztett tesztet, amely a csecsemő légzését, pulzusát, bőrszínét, izomtónusát és reflexeit vizsgálja egy 10 pontos skála segítségével.

A Helsingborgi Központi Kórház kutatói közel egymillió gyermeket vizsgáltak: újszülöttkori Apgar-értékeiket hasonlították össze kamaszkori iskolai teljesítményükkel. Az Obstetrics and Gynecology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szülés után 1-5 perccel végzett, a csecsemő egészségi állapotát értékelő Apgar-teszt előre jelezheti, milyen iskolai teljesítményt nyújt a gyermek tizenéves korában. 1952 óta használják a dr. Virginia Apgar által kifejlesztett tesztet, amely a csecsemő légzését, pulzusát, bőrszínét, izomtónusát és reflexeit vizsgálja egy 10 pontos skála segítségével. Mindegyik tényező legfeljebb két-két pontot kaphat a teszten, a legalább nyolcpontos érték már jó egészségi állapotot jelez.

A Helsingborgi Központi Kórház kutatói dr. Andrea Stuart vezetésével 877 ezer gyermeket vizsgáltak: újszülöttkori Apgar-értékeiket hasonlították össze kamaszkori iskolai teljesítményükkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a hétnél alacsonyabb Apgar-értékű csecsemők kétszer nagyobb valószínűséggel szorultak speciális oktatásra kognitív deficitjeik következtében. Az alacsony Apgar-értékkel rendelkező csecsemők esetében 44-ből egy került valamilyen speciális oktatási intézménybe, a többiek azonban rendesen teljesítettek. A kutatók szerint a speciális oktatás kockázata nem elég magas ahhoz, hogy az alacsony Apgar-értékkel születő csecsemők szüleinek aggódniuk kellene. Hangsúlyozzák, hogy bár vizsgálatuk szerint az alacsony érték, vagy a valószínűleg ezt okozó betegség összefüggésben állhat a későbbi iskolai teljesítménnyel, az Apgar-értéket nem szabad a tanulási zavarok előjelének tekinteni. Úgy vélik, hogy a valódi összefüggés az olyan állapotok esetében áll fenn, amelyek az alacsony Apgar-értéket okozták (pl. koraszülés vagy fertőzés), és amelyek idősebb korban befolyásolhatják az agyműködést.

Szerző: Forrás: MIPSZI

Kapcsolódó cikkek