Trimeszterek - Mi zajlik a terhesség 40 hetében? 

A babavárás csodálatos dolog, melynek minden szakasza igazi újdonságot jelent a kismama számára. Miből állnak a trimeszterek, mi történik a terhesség 40 hetében?

Egy nő számára teljesen új élet kezdődik, amikor kiderül, hogy gyermeket vár. A felkészülés arra, hogy hamarosan egy kisgyermek édesanyja lesz, ettől kezdve folyamatos, hiszen a baba egyre alakul, egyre fejlődik és változik a méhben. A szülők számára a kisbaba várása teli van izgalommal, új felfedezésekkel. Ugyanakkor a leendő édesanya vegyes érzésekkel élheti meg teste változását. Lássuk, mi minden történik a trimeszterekben!

A babavárás ideje három trimeszterre osztható. Az első trimeszter a terhesség 12. hetéig tart, a második a 13-24. hétig, míg harmadik trimeszternek a 25-40. hétig tartó időszakot nevezzük. Ha a kisgyermek a 37. hétnél előbb jön a világra, koraszülött, ám ha a 42. hétnél később születik meg, már túlhordott babának számít.

De lássuk, hogyan is alakul a kisbaba fejlődése az egyes trimeszterek alatt.

A terhesség első két hete tulajdonképpen a megtermékenyülésig tart. A megtermékenyült petesejt elkezd osztódni, majd beágyazódik a méhben. A petesejt neve ilyenkor még zigóta, mindössze 2-3 milliméteres és a kismama általában nem is érzi jelenlétét.

A közben már embriónak nevezhető kisember feji része az 5. hétre elkülönül és szikhólyag látható az ultrahangos képen. Megjelennek a végtagkezdemények is, működni kezd a vese és a szívcső, a gyermek gerincoszlopa, száj- és orrnyílása felismerhetővé válik. Ilyenkor az embrió kb. 3-20 milliméter, reflexes mozgásai már vannak.

Az első trimeszter végére, vagyis a 12. hétre már nemcsak a száj és az orr, de a külső nemi szervek is alakulni kezdenek, bár ilyenkor még nem határozható meg, hogy kislány vagy kisfiú a baba. A szeme, a szemhéja, a fülkagyló vonala a 9. hét táján, míg a 10. héten a fogcsírák válnak láthatóvá. Miközben kialakulnak az ujjak, a gyermek már mozgatni kezdi a végtagjait, agya is kifejlődik a 12. hétre. A 22-80 milliméteres magzat már rendelkezik hangszálakkal.

A második trimeszterben fejlődnek ki tökéletesen a baba belső szervei, valamint alakulnak ki az arc bizonyos részei. A már 10-16 centiméteres magzatnál megjelenik a szemöldök és szempilla, a hajszálai, majd a 15. hétre tudatosan mozgatja ajkát, ízlelőbimbói is kifejlődnek. Mivel egyre erősebb az izomzata és a végtagok teljesen kialakulnak a 16. hétben, képessé válik a rúgásra, kezével markoló mozdulatokat tesz.

A mozgások sűrűbbé válnak, a baba mozgatja lábujjait, kézujjait, grimaszokat vág. A hangok már eljutnak hozzá, hallja, mi zajlik a külső környezetben és édesanyja hangját is megismeri. A 18-25 centiméteres baba már okoz derékpanaszokat az anyának.

A második trimeszter végére a gyermek még többet mozog, de bőre még nem sima, ráncos. Tüdeje fejlesztéseképpen légző mozgásokat végez a 24. hétre.

A harmadik trimeszterben, mely a 25.-től a 40. hétig tart, a tüdők tovább fejlődnek, miközben az apróság képessé válik arra, hogy kinyissa a szemét és becsukja. Egyre súlyosabb a zsírréteg fokozatos halmozódásának köszönhetően. Mire a kismama eléri a 27. hetet, a gyermek végtagjai erősebbek és hosszabbak, kialakulnak a testarányok, melyekkel majd a baba világra jön. A 31-35 cm-es magzat hallószervei is teljesen kialakulnak, így mindent sokkal jobban érzékel a külvilág zajából.

Mire a 29. hét elérkezik, a kicsinek már teljesen fedi a fejét a haj, dobhártyája a 31. hétre fejlődik ki teljesen, valamint ekkorra alakul ki a megfelelő hőszabályozás is. Kifejlődnek a körmök. A 36-40 centiméteres magzat ízületei tágulnak. Gyors szemmozgásokat képes végezni.

A 33. hétnél a hamarosan világra jövő gyermek tüdeje már képes önállóan működni, súlya akár 25 dekagrammos is lehet. Kialakul, mikor alszik és mikor van ébren a méhben. A 41-43 centiméteres magzat a 37. hétre teljes körmökkel rendelkezik, piheszőrei eltűnnek a testéről. Minden szerve készen áll ahhoz, hogy világra jöhessen. A 40. hétre a kisbaba 46-50 centiméteres, akár 4 centis hajjal a fején. Ilyenkor bár bármikor megszülethet.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek