Tanulj magzat, gyerek lesz belőled!

Manapság már nem meglepő, amikor kismamák arról beszélgetnek, hogy énekelni, beszélgetni szoktak a bennük fejlődő gyermekkel. Abszolút népszerűvé vált a magzati kommunikáció. Sőt, sokan olyannyira eltávolodtak attól a nézettől, hogy az újszülöttett tabula rasa-nak tekintsék, hogy tudatosan oktatják a magzatukat.

Freud tévedett, amikor azt állította, hogy a személyiség csak a második betöltött életév után kezd fejlődni. David Chamberlain kaliforniai pszichiáter meghatározása a magzatra a legelfogadhatóbb: “Intelligens lény, akinek az anyaméhben érdeklődése, preferenciái, tanulása, emlékezete van, fájdalmat, dühödt, haragot él át, agresszívan viselkedik, mosolyog, és bizonyos körülmények között még sír” is.

Igen, sír. Egy kutatóorvos megfigyelte azokat a magzatokat, amelyeket különböző egészségkárosodás miatt a huszadik hetet követően kellett abortálni, közel százötven esetben hallották a baba – igen, az embrió – sírását, miközben igyekeztek eltávolítani az anyaméhből. Manapság már nem meglepő, amikor kismamák arról beszélgetnek, hogy énekelni, beszélgetni szoktak a bennük fejlődő gyermekkel. Abszolút népszerűvé vált a magzati kommunikáció. Sőt, sokan olyannyira eltávolodtak attól a nézettől, hogy az újszülöttet tabula rasa-nak tekintsék, hogy tudatosan oktatják a magzatukat.

Legtöbbször a zenével igyekeznek apellálni, akik az embrió tanulási képességeit veszik górcső alá. Sallenbach 1993-ban, egy vizsgálatot követően megállapította, hogy a növekvő magzat képes hipotéziseket felépíteni. Ezt egy négy hangjegyből álló zenével bizonyították, amelyben volt egy disszonáns rész is, ezt rendre megismételtek a magzatnak, aki a ritmusnak megfelelően mozgott, a ritmuskiesésnél megállt, majd újra folytatta a mozgást, viszont a tizedik alkalmat követően már tudta, hogy folytatódik a zene, és nem állt meg a disszonáns résznél sem. Az embrió megtanulta a zenét. Egy kanadai karmester is hasonlóan a magzati korban tanult meg néhány zenei darabot. Boris Brott felfedezte, hogy néhány csellószólamot felismer, már első hallásra. Azt hitte valami misztikus képessége van, de később kiderült, hogy édesanyja, aki csellista volt, terhessége alatt sokszor játszotta az adott darabokat, melyeket később fia felismert.

Mit tapasztal?

A magzatok már a tíz hetesen érzékelik a hőváltozást, a fájdalmat, tehát a bőrük nagyon korán érzékennyé válik. Rá egy hónapra már a látása annyira fejlett, hogy érzékeli, ha az anya sütteti a hasát, tehát napozik. Húsz hetes korára kifejlődik az egyensúly érzéke. Érzi, ha az anyja táncol, leül, fekszik tehát felfogja a mozgásokat, körülbelül ekkor alakul ki a hallása is, majd néhány hét múlva már reakciózik különböző hanghatásokra. Nem is csoda ez a rohamos fejlődés, hiszen a magzat agya az első hat hónap végén hatvan köbcentiméter. Olyan gyorsan nő, hogy már a kilencedik hónapra négyszáz köbcentiméter. Tehát hatvanról négyszázra nőtt három hónap alatt, ami egy milligrammos növekedést jelent percenként. A magzati korban is rengeteg információ éri ezt a gyorsan növekvő agyat, biokémiai folyamatokon keresztül emlékké alakulnak, eltárolódnak, és ezek az emléknyomok a születés után, akár felnőtt korban is előhívatóak a tudatalattiból. (http://cotcot.hu/lelek/cikk/4817)

Mélylélektan a magzatnál?

1995-re olyan szintre fejlődött a magzati lélektan, hogy Nemzetközi Pre- és Perinatális (születés előtti és születés körüli) Pszichológiai és Orvostudományi Társaság tizenkettedik világkongresszusán, magyar kutatók bemutatták azt a módszert, amellyel az anya és a benne növekvő gyermek kapcsolatot tud teremteni egymással, és kialakul közöttük valamiféle lelki köldökzsinór is. Ezen a címen (Lelki köldökzsinór – Beszélgetek a kisbabámmal) jelent meg egy könyv, melyben megszólalnak olyan kismamák, akik alkalmazták a kapcsolatanalízist. Ezeknek az üléseknek a során hipnózisban – tehát módosult tudatállapotban – mennek le az anyák a méhen belüli részükbe, ahol különböző jelekkel, gondolatokkal, érzésekkel tudnak kommunikálni a születendő gyermekükkel. Ez nem egy egyszerű feladat, de megtanulható. A mély relaxáció során olyan impulzusok mennek az anya és a magzat között, melynek segítségével mindketten felkészülhetnek a szülésre, születésre. Kérdésekre a gyermek mozgásokkal válaszol. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon hihetetlen, és sokatok által hihetetlen módszer, de bizonyítottan segít a farfekvéses, nyitott méhszájjal rendelkező kismamáknál, mert a kapcsolatanalízis során ezeket közösen megoldják a gyermekükkel.

A születés előtti élet, az anya magzatához való viszonya, a kapcsolatuk minősége életre szóló hatásokat generál a gyermekek, majd felnőttek lelki és szellemi fejlődésére. A veleszületett tulajdonságok nem feltétlenül genetikus eredetűek, sokkal több múlik az anya lelkiállapotán, viselkedésén, hiszen van egy láthatatlan kötelék is, amelyen keresztül lelki síkon kapcsolódnak az anyák a magzatukhoz.

Szerző: Forrás: Trapphenci

Kapcsolódó cikkek