Szülésfelkészítők 2. rész

A foglalkozások során a kismamák megismerkedhetnek különböző módszerekkel, a gátvédelem lehetőségeivel és a szülés utáni időszak jellemzőivel.

Sorozatunk első részéből kiderült, hogy mi is történik valójában egy szülésfelkészítőn, mi mindent tud meg a kismama és a kispapa a szüléssel kapcsolatos félelmek, aggodalmak megszüntetésére és a kérdések megválaszolására. A folytatásból megtudhatja, hogy a szülésfelkészítők nem csak a szülésre, hanem az azt követő nem mindig könnyű időszakra is felkészítik a leendő szülőket.

Gátvédelem

Az egyéni szülésfelkészítés bővebb információval szolgál a gátvédelmet illetően is. A gátvédelemnek négy fő összetevője van. Megtudhatja a mama, mit tehet ő és a kórházi személyzet a gátvédelem érdekében. Ez nem csupán a gátmasszázs vagy genetikai tényezők függvénye, hanem tágabb horizontot ölel fel. Ha a gát sérül, nehezen gyógyul, annak fizikai és pszichikai kihatásai lehetnek a gyermekágyi időszakban is.

Szülés után

Az egyéni szülésfelkészítés során megbeszélik a baba első perceit, óráit, napjait. Kiderül, hogy anya és apa milyen lehetőségekkel élhet, milyen vizsgálatokra kísérhetik el gyermeküket. Tehát az egyéni szülésfelkészítés nem csupán a vajúdásra és a szülésre tér ki, hanem az otthoni időszak kezdetét is tartalmazza. A pár megtudhatja, mettől meddig tart a gyermekágyi időszak, mit jelent fizikailag és hormonálisan ez az időszak, és milyen pszichikai változásokat okozhat.

Az egyéni szülésfelkészítés abban segít, miként lehet a gyermekágyi időszakra felkészülni, hogy ne legyen meglepetés, megbeszélik, mit tehet anya és baba az egymásra hangolódásért, és miként születik az új család. Kiemeli annak fontosságát, hogy leosztódjanak a szerepek a baba körül. A mama regenerálódásának lehetőségét is érintik, amelyben az apának nagy szerep jut.

Az apuka az anyát segítő módon megtanulja a folyamatot átélni, miközben mindannyian megtudják, miként kezeljék a változásokat, és hogyan védekezzenek a baby blue, azaz a gyermekágyi depresszió ellen. Az egyéni szülésfelkészítés során a mamák megismerik testük jelzéseit, illetve a komplikációra utaló jeleket. Megtudják, mit jelent a baba fizikai és pszichikai gondozása, valamint a szoptatásban is segítséget nyújt, a mama képet kap arról, hogy a szoptatás első időszaka milyen hangulati változást okozhat.”

Különböző módszerek

Ahogy a www.babafalva.hu-n olvasható: „A szülésfelkészítő szakemberek és terapeuták gyakran tapasztalják a kismamákkal való vízi munka során, hogy a víz és a vízzel történő munka milyen mély, születéskori, sőt magzati korból származó érzéseket, esetleg traumákat képes kioldani. A vízben kicsit megint visszakerülünk a magzatvíz tengerébe, emlékezve az ott átélt dolgokra, érzésekre. Ezért nagyon jók a vízi terápiák, a leendő szülőknek, de a megszületett babáknak is.

Egy másik, nagyon hatékony szülésfelkészítő forma a szülőpozíciós jóga, mely a várandós jóga speciális formája. Végigvezeti a kismamát és a várandós párt a jóga, szülés során alkalmazott alaplégzésein, segíti az apukákat is, hogy tudják és érezzék, már a légzés megfigyeléséből is, hogy párjuk, milyen állapotban van és tudjanak segíteni neki az elengedésben, megnyílásban, ellazulásban a szavak nélküli kommunikáció által.

Megtanítja a szülőpárt, legfőképpen a kismamát, hogy bátran hallgasson az érzéseire a vajúdás és szülés közben és válasszon a számára legmegfelelőbb testhelyzetek közül. Továbbá megtanítja apukát, hogyan tud ezekbe a testhelyzetekbe, segítő módon kapcsolódni. A leggyakrabban a vajúdó nők valamiféle függőleges, a gravitáció által segített testhelyzetet választanak, hiszen közben a baba lefelé ereszkedő súlya természetesen, könnyedén nyitja a gátat, a nyitott medencebemenet pedig szintén megkönnyíti a baba áthaladását a szülőcsatornán.

A papák emellett megtanulnak odafigyelni saját testükre és igényeikre is. A vajúdás során nemcsak a kismama étel és folyadékszükségletéről gondoskodnak, hanem a sajátjukról is és odafigyelve a testtartásukra, saját kényelem- és komfortérzetüket is igyekeznek megtartani, hiszen így tudnak végig tudatosan, hatékonyan segíteni a párjuknak.

A papák a szülőpozíciós jógatanfolyam során további, lazító technikákat is tanulhatnak, pl. elsajátítják a kismama masszázs alapjait is.

Összességében tehát mind a vízi, mind a szárazföldi szülésfelkészítő technikák és terápiák nagyon hasznosak, hiszen a szülőpár hatékony segítséget kaphat, mely technikákat a vajúdás, szülés során már önállóan is képesek lesznek alkalmazni. Emellett csodálatos élményekkel gazdagodhatnak, odafigyelve egymásra és a babára, még szeretettelibb módon megélve kapcsolatukat egymással és születendő gyermekükkel.”

2014. július 1-jétől – zavartalan terhesség esetén – szülésznők is végezhetnek terhesgondozást. Bővebb információt itt olvashat.

A szülésfelkészítők nem csak a szülésre hanem az azt követő nem mindig könnyű időszakra is felkészítik a leendő szülőket.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek