Szülésfelkészítők 1. rész

Miért szükséges, mire jó, és mi történik ott egyáltalán?

Manapság számos lehetőség áll a kismamák előtt, hogy a várandóssággal, kismamasággal kapcsolatos kérdéseiket feltegyék, illetve ismereteket szerezzenek arról, mi történik majd a szülés előtt, alatt és után.

Mivel rengeteg a lehetőség, a kismamák gyakran eltévednek a sokféle felfogás, iskola, szokás és nem szokás labirintusában és egyre nehezebb eldönteniük, hogy mi a helyes és mi nem.

Érdemes azonban alaposan körüljárni a témát, hiszen a magunkról és legfontosabb kincsünkről, a gyermekünkről van szó. Nagyon fontos, hogy bízzunk önmagunkban, ami legtöbbször úgy érhető el, hogy olyan szakember (szülésznő, orvos, dúla) álljon mögöttünk, akinek szakértelmében, véleményében 100%-osan megbízunk. Első gyermek esetében ezért kihagyhatatlan a szülésfelkészítés, akár alternatív módszerű, vagy kórházi keretek között történő, illetve egyéni szülésfelkészítést választunk.

A szülésfelkészítés folyamán megtanuljuk, hogyan tudunk kommunikálni a még a pocakban lévő kisbabánkkal, megtanuljuk a szülés közbeni légzést, lazítást, a fájdalom kezelését, illetve hasznunkra fordítását. Megtanuljuk, hogyan tudunk egymásnak segíteni vajúdáskor, a szülés alatt és később otthon, a gyermekágyi időszak alatt. A legszerencsésebb olyan szülésfelkészítőt választani, ahol módunk van beszélni félelmeinkről, szorongásainkról, hogy ezeket leküzdve háborítatlanul megélhessük a szülés, születés örömét.

Mi történik még?

A www.napidoktor.hu-n találhatunk bővebb információkat, mely szerint azt is megtudhatjuk, hogy: „mi az optimális kórházba indulás ideje, mi történik a kórházba érkezéskor, és mik a vajúdás szakaszai. A négy rész megtárgyalásakor képet kapnak a párok arról, milyen külső jeleket tapasztalhatnak ezekben a szakaszokban, ezek milyen fizikai érzésekkel járnak, milyen fiziológiai folyamatok mennek végbe, és ezek miként épülnek egymásra.

A kismamák megtudják, hogy az egyes szakaszokban milyen hormonok vesznek részt, ezek miként hatnak a fizikai állapotra. Kiderül, melyek azok a pszichikai állapotok, amelyek segítő vagy gátló módon vesznek részt a folyamatban. Így kiderül számukra, miként segíthetnek, hogy ne elhúzódó vagy éppen túl gyors legyen a szülés menete.

A folyamatok megértése során a fájdalom szerepe is értelmet nyer, így a mama nem traumaként tárolja az élményt. Kiderül, mik szólnak a kórházi fájdalomcsillapítás ellen, és mellett, valamint a segítő milyen természetesen fájdalomcsillapítással élhet.

A párok megtudják, mi történik a kórházba érkezvén, azaz milyen vizsgálatok várnak a mamára, miként tudnak a párok intim közeget teremteni az adott körülmények közt, és mit tehetnek azért, hogy ez a folyamat önjáró lehessen.

Sorozatunk következő részében, a gátvédelemről, a szülés utáni időszakról és különböző módszerekről olvashat.

A szülésfelkészítés folyamán megtanuljuk a szülés közbeni légzést, a lazítást, a fájdalom kezelését, illetve hasznunkra fordítását.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek