Szülés 35 év felett: pro és kontra

A statisztikák szerint a fejlett országokban kitolódik az első gyermeküket váró anyák életkora. Lássuk az érveket és a tényeket!

A színes magazinok a negyvenes éveikben először szülő celebek (celebinák?) megható történeteiről tudósítanak. Nehéz ilyenkor hinni a nőgyógyászoknak, akik a késői gyerekvállalás veszélyeiről beszélnek.

Nézzük először, hogy az orvosi adatok miért a kései gyerekvállalás veszélyeire mutatnak rá elsősorban, ahelyett, hogy biztatnák a nőket arra, bátran tervezzenek a harmincas éveik második felére vagy még későbbre is terhességet.
Az élettani tanulmányok és a nagy statisztikák azt mutatják, hogy a női életkor előrehaladtával csökken a megtermékenyülés esélye, azonos szexuális aktivitás mellett egy harmincnyolc éves nő sokkal kisebb valószínűséggel esik teherbe, mint egy huszonnyolc éves. Ezt visszafordítva úgyis fogalmazhatjuk, hogy egy húszas éveiben járó nő, ha gyereket szeretne, sokkal hamarabb fogan meg, mint tíz évvel később. A petesejtek az anyai életkor előrehaladtával egyre gyakrabban hordoznak valamilyen genetikai rendellenességet, ennek korai vetélés vagy később felismert, akár komplex fejlődési rendellenesség is lehet a következménye. Nem véletlenül javasolják 35 éves anyai életkor felett a magzat genetikai vizsgálatát: a kromoszóma-rendellenességek valószínűsége ettől az életkortól kezdve exponenciálisan nő. Ez azt jelenti például, hogy míg huszonéves anyák ezer magzata közül kevesebb, mint egy lesz Down kóros, addig a negyvenöt éves anyák terhességeiből akár minden harmincadik hordozhatja ezt a genetikai rendellenességet.
A terhesség alatti anyai problémák is nagyobb eséllyel jelentkeznek idősebb életkorban: a terhesség alatti cukorbetegség, magas vérnyomás, preeklampszia gyakoribb 35 éves kor felett. Ezeken túl egy „korosabb” várandós esetén valószínűbb a koraszülés, ha pedig időre születik meg a baba, komoly az esély arra, hogy kicsi lesz a születési súlya. A statisztikák és az orvosi egyéni tapasztalatok is arra mutatnak, hogy különösen első gyerek esetén az idősebb nők szülésénél több a komplikáció is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének a 35 éves kor felett vállalt terhességnek akár orvosi szempontból is támogató érvei.
Ki szokták például emelni azt, hogy az idősebb nők „bölcsebbek”, „komolyabban veszik” a terhességet, így például sokkal tudatosabban készülnek rá. A gondosan és sokszor hosszan tervezgetett terhesség miatt pedig akár még egészségesebb életmódot, étkezési szokásokat is vehet fel egy nő. A várandósság alatt is fegyelmezettebb lehet az orvos, a védőnő tanácsainak betartásában. Sokszor stabilabb anyagi körülmények között élnek a későn szülő nők, mint az egészen fiatalon gyermeket vállalók – ez szintén előnyös lehet a megszülető baba jólétét illetően. A hosszan várt gyermekáldásra vagy a szakmai sikerek után befutó babára több odafigyelés juthat, az idősebb anyák áldozhatnak több időt, türelmet a gyermekükre: ez szintén előnyös a kicsiknek.
Mindezekből úgy tűnik, bár a biológiai érvek a fiatalabb anyák mellett szólnak, vannak az életkortól nem feltétlenül függő, vagy akár azzal fordítottan arányosan változó jellegzetességek, amelyeket figyelmesen, gondosan kihasználva a megszülető baba javára fordíthatunk.

Biológiai szempontból az idősebb anyai életkor nem előnyös a terhesség és a magzat szempontjából - azonban egy gyerek és egy család életében a biológiai szempont nem feltétlenül az egyetlen, amelyet figyelembe kell venni.
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek