Segítség! Karácsonykor szülök!

Hogyan készüljünk fel és milyen előrelátó intézkedéseket tegyünk, ha az ünnepek idejére várható a szülés?

Nincs csodálatosabb karácsonyi ajándék egy újszülöttnél, de tény, hogy a december végi forgatag nem éppen a legideálisabb időszak a csöppség világrahozatalához.

Az ajándékbeszerzés, díszítés, favásárlás, az ünnepi menü tervezése és a hozzávalók megvásárlása éppen elég izgalmat ígér a karácsonyi kavalkádban, különösen, ha már nagy pocakkal szükséges mindezt végigcsinálni. Elsősorban arra kell ügyelni, hogy amit lehet, bízzunk másra! A fenyőfa vásárlás amúgy is férfidolog, a takarítást, bevásárlást – persze lista alapján – a párja is megteheti. Az ünnepi menüt állítsuk össze a legegyszerűbb karácsonyi ételekből, hiszen ez nem az az időszak, amikor a család elvárja, hogy a mindenórás kismama egész nap a konyhában sürögjön-forogjon, sőt! Fogjuk be a rokonságot, barátokat, hozhatnak a házhoz mindenféle földi jót, amit akár le is fagyaszthatunk, jól fog az jönni néhány nap vagy hét múlva, mikor egy átvirrasztott éjszaka után kell ebédet varázsolni az asztalra!

Az ünnepi habzsolást viszont mindenképpen kerüljük el, hiszen a kis mennyiségben fogyasztott és egészségesen összeállított ételekkel megelőzhető a gyomorsavtúltengés, émelygés vagy puffadás. Ügyeljünk a folyamatos folyadékutánpótlásra! Alkoholt fogyasztani az ünnepekre való tekintettel sem szabad.

Amennyiben utazást tervezünk, ügyeljünk rá, hogy 30-50 km-nél nagyobb kiruccanást ne tervezzünk, de hasznos utánanézni a környező ügyeletes kórházak elérhetőségeinek is. Érdemes figyelemmel követni az időjárás előrejelzést is. De – különösen első babánál – az a legbiztosabb, ha a kórházunk közelében maradunk, otthonunk biztonságában.
Hogyha választott orvosunk van, mindenképpen tisztázzuk, hogy elérhető lesz-e, ha éppen az ünnepek alatt indul meg a szülés, nehogy akkor érjen minket a meglepetés, hogy: „a szám pillanatnyilag nem kapcsolható”.

Ha egy kicsit is előrelátóak voltunk, akkor az ajándékok beszerzésével, illetve a kisbaba kelengye megvásárlásával lassan elkészülünk, ha esetleg mégsem, semmiképpen ne most vegyük a nyakunkba a várost! Kérjük meg barátnőinket, édesanyánkat, anyósunkat, hogy amiben tudnak, segítsenek, némi útmutatás alapján azt a hiányzó, néhány dolgot más is be tudja szerezni helyettünk. Ebben az időszakban éppen elég dolog miatt lehet aggódni, teljesen felesleges még a karácsonyi stresszt is a nyakunkba venni. Próbáljon minél többet pihenni, a várandós időszak utolsó fázisában ez különösen érvényes! Ha fennáll a lehetősége annak, hogy pont az ünnepnapokat töltik a kórházban, hangolódjanak előbb a karácsonyra! Tegyen romantikus sétákat a környéken párjával. A fenyőfát díszítsék fel kicsit előbb! Dőljenek le, gyújtsanak gyertyát, igyanak egy finom teát, hallgassanak kellemes zenét és élvezzék a gyermekvárás utolsó, meghitt pillanatait az év legszebb időszakában.

Az ünnepek alatt több a sima szülés, kevesebb a császármetszés. A karácsony meghitt hangulata pszichés hatással van a szülő nőkre, ilyenkor jobban bírják a fájdalmat is.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek