Nyári babák nyár ihlette nevei 2. rész

A gyermekvárás legizgalmasabb pontja kétségtelenül a baba nevének a kiválasztása. A különböző korok és kultúrák emberei nagy jelentőséget tulajdonítanak a név kiválasztásának, igaz mindenhol más-más a motiváció. Kifejezetten ritka nevek a nyár szülötteinek.

Európában sokáig elterjedt volt az a szokás, hogy az első lány az édesanyja, míg az első fiú az édesapja nevét kapta meg. Ezzel szemben keleten a neveknek varázserőt tulajdonítottak, amely megvédi viselőjét minden bajtól. Ma már minden évben újabb és újabb nevek kerülnek be az anyakönyvezhető nevek sorába. Ezek kialakulása általában különböző emóciókon alapul. Így lehet az, hogy sokszor furcsa és szokatlan neveket hallunk. A furcsa névadási szokásokban a külföldi sztárok járnak élen, akik van, hogy egy földrajzi helyről nevezik el gyermeküket. Victoria és David Beckham középső fia például New York egyik negyedéről kapta a Brooklyn nevet, mert itt fogant.

A nyár testi-lelki feltöltődést jelent mindenkinek, s életünk legboldogabb időszakai is leginkább a nyárhoz köthetőek. A természet tele van vitalitással, ontja magából a finomabbnál finomabb színes terméseket. Minden rezdülése a világnak pozitívan hat ránk a nyári hónapokban, amely befolyásol bennünket érzelmileg, s kötődhetünk a legkellemesebb évszakunkhoz, a nyárhoz.

 Összegyűjtöttünk néhány nevet, amely a nyárhoz, a nap ragyogásához kapcsolható.

ÁFONYA

Az Áfonya magyar eredetű női név, jelentése: áfonya.

BODZA

A Bodza régi magyar eredetű női név, jelentése: bodza virág.

EPERKE

Ősi magyar személynév, Eper szó bókoló jellegű használatára utaló.

HÉLIOSZ

Görög eredetű; jelentése: nap, napisten

ILIÁN

Görög-orosz eredetű; jelentése: nap.

MÁLNA

Magyar eredetű női név, a málna gyümölcsből.

NAPSUGÁR

Magyar eredetű; jelentése: a szó maga.

SÁMSON

Héber eredetű; jelentése: nap, napocska, napsütés.

TEA

Német eredetű név. Jelentése: hőség, nyár, aratás, szüret, vadásznő, Isten ajándéka

TESSZA

Hőség, forróság, nyár a jelentése a görög eredetű Tessza névnek. A névnek több formája is megtalálható az anyakönyvezhető nevek sorában: Terézia, Tereza, Terka, Teréza, Teri, Rézi, Riza.

Ma már minden évben újabb és újabb nevek kerülnek be az anyakönyvezhető nevek sorába. Ezek kialakulása általában különböző emóciókon alapul.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek