Nyár ihlette babanevek

Mi köze a nyárhoz a Teréznek? Hol nevezik el a kisbabát bogyónak, vagy rétnek? Jöjjenek velünk egy kedves kalandozásra a nyári babanevek nemzetközi világába. Lehet, hogy rátalálnak valami különlegesre. 1. rész

A nevekkel való önkifejezés fénykorát éljük. A fiatal szülők igyekeznek minél különlegesebb, egyedibb nevet választani születendő gyermeküknek. Persze sokféle névválasztási módszer létezik a világon, sokan követik a tradíciókat, míg mások elsődleges szempontnak a nemzetköziséget tekintik, de akadnak olyanok is, akik a gyermek személyiségére, eljövendő életére hatással bíró nevet választanak, melyet alapos kutatómunka előz meg.

Úgy gondolom, hogy ebbe a sorba tökéletesen beleillik az ha a nyár szerelmeseinek nyújtotta lehetőségeket is áttekintjük.

Homok, tenger, fagylalt, úszás, virág, gyümölcs. A meleg évszak néhány jellemzője,ezeket olvasva nincs azon mit csodálkozni ha sokunknak ezek a legkedvesebb hónapjai. Mondhatni érthető, hogy vannak olyan szülők, akik olyan névvel anyakönyveztetik gyermeküket, melyet ez az évszak ihletett.

Természetesen megkerestük azokat a magyar és nemzetközi baba neveket, melyek hangulatukban, jelentésükben a nyarat idézik. Válogassanak kedvükre!

 1. Augusta
  Az Auguszta női név a latin eredetű Augustus (magyarul Ágost és Ágoston) férfinév párja. A latin név jelentése: magasztos, fennkölt.
 2. Berry
  Az egész világon elterjedt női keresztnév. Az 1900-as évek elején lett népszerű, amikor is a természettel kapcsolatos nevek divatba jöttek. Ma már az egyik legnépszerűbb leány keresztnév.
 3. Ahe
  Hawai eredetű unisex név. Jelentése gyengéden fújó szellőcske. Nyáron talán valóban ez az egyik legkellemesebb.
 4. Chow
  Kínai eredetű unisex név, jelentése nyár.
 5. Natsu
  Japán unisex név, jelentése nyárban született.
 6. Meadow
  Amerikai eredetű fiú név. Jelentése fű, rét.
 7. Sahuri
  Sanskrit eredetű unisex név. Jelentése a Nap, a Föld.
 8. Solaris
  Görög eredetű fiú vagy lány név. Jelentése a nap, a nap gyermeke.
 9. Dayton
  Angol eredetű név fiú név. Jelentése a fényesség és a nap városa.
 10. Tita
  Tahitiról származó unisex név. Jelentése a nap gyümölcse.

Egy kis válogatás a Magyarországon is anyakönyvezhető keresztnevek közül:

Jázmin

Magyar eredetű név, magát a virágot jelenti, mely Kínából származik. Az 1900-as években még nagyon ritkának számított, a 2000-es évektől kezdve azonban egyre népszerűbbé vált, 2012-13-ban pedig a harmadik legtöbbet választott név volt.

Teréz – Terézia

Görög eredetű. Jelentése: hőség, forróság, nyár, aratás

A Teréz név a XIX. század második felétől a XX. század elejéig volt gyakori név. A következő évtizedekben egyre kevesebb alkalommal anyakönyvezték a Teréz nevet. Napjaikban nem tartozik a népszerű, divatos nevek közé.

Berta

Német eredetű női név. Jelentése fényes, tündöklő. A múlt század fordulóján sem volt túl gyakori név, már azonban nincs a legnépszerűbb 100 név között.

Még nevet Névkatalógusunkban talál, ahol megtudja a legjobban tetsző keresztnevek jelentését, eredetét, illetve, hogy mely híres ember viseli még azt.

„Természetesen megkerestük azokat a magyar és nemzetközi baba neveket, melyek hangulatukban, jelentésükben a nyarat idézik. Válogassanak kedvükre.”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek