Nem csak muszáj, de kötelező!

Ma már alapvető helyváltoztató eszközként aposztrofálhatjuk a személygépkocsikat, amelyek nagy kényelmet biztosítanak a mindennapjainkban. A biztonsági öv fontosságáról a várandós hónapok idejére is.

A várandóság időszakában is sokkal komfortosabb autóval elmenni a kötelező vizsgálatokra –különösen, ha ahhoz egy másik városba kell elutaznunk- mint tömegközlekedési eszközzel. Nagyon sok kismama a terhesség időszakában is a volán mögé ül. Ezzel nincs is semmi probléma, de ha lehetséges az utolsó trimeszterben már csak utasként üljenek autóba. A pocak egyre nagyobb lesz és a kötelezően előírt biztonsági öv használatát egyre kényelmetlenebbnek érzik. De akár maga vezet a leendő anyuka, akár csak utasként ül be a biztonsági övet be kell kapcsolni! Nem csak azért, mert a KRESZ előírja, hanem mert felelősségteljesen gondolkozik. A öv használatával nemcsak a maga, hanem születendő gyermeke életét is megmentheti. A különböző tesztsorozatok, kísérletek bebizonyították, hogy a biztonsági öv mind frontális ütközés, mind pedig a kocsiba hátulról belerohanó másik autó ütését jelentősen kivédi. Lényeges továbbá a várandósok esetében az is, hogy a biztonsági öv használata esetén a hasi nyomásnövekedés lényegesen később kezdődött, mint az öv használata nélkül. Az övek nagy részét 180 kilogrammos férfiakra tervezik, tehát elméletileg még a 9. hónapban lévő kismama pocakját is kényelmesen beérik. A biztonsági övet a lehető legkényelmesebbre kell állítani: az alsó szíj a pocak alá kerüljön, a felső pedig a két mell közötti területre. Az öv alsó felének beállításához övterelő is kapható. A biztonsági övterelőt kismamák számára fejlesztették ki. A biztonsági övterelő használatával megszüntethető az a kényelmetlen érzés, amelyet a pocakon keresztül húzódó biztonsági öv okoz.  Működési elve, hogy az autó biztonsági övének alsó szárát a két comb közé húzza le, ezáltal kényelmesebbé teszi az utazást a terhes nő számára, és csökkentheti egy esetleges ütközés vagy hirtelen fékezés magzatra nézve káros következményeit.

Óvja önmagát valamint születendő gyermekét és minden esetben használjon biztonsági övet, akár a volán mögött, akár az anyósülésen, akár hátul utazik.

A különböző tesztsorozatok, kísérletek  bebizonyították, hogy a biztonsági öv mind frontális ütközés, mind pedig a kocsiba hátulról belerohanó másik autó ütését jelentősen kivédi.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek