Napfürdő és az áldott állapot

A Nap károsító sugarairól az információ a könyökünkön jöhet ki. Mindenki tudja, hogy nyáron 11 órától 15-ig tart a kritikus napsugarak ideje, s ilyenkor kerülnünk kell a napfürdőt. Azt hihetnénk, hogy a napsugaraktól tökéletesen megvédi a testünk magzatunkat, de nem csak a közvetlen – bőrt ért – napsugárzás hatásaira kell gondolnunk, amikor napozunk.

A kis bébit igaz, hogy a pocakunk tökéletesen megvédi a különféle sugárzásoktól, így az ő bőréért nem kell aggódnunk napozás alatt. Napozzunk, a megszokott módon, magas fényvédő faktorú naptejjel, és tartsuk szem előtt, hogy keringési állapotunk terhesség alatt fokozódik, így a nyári melegben jobban leterhelődik szervezetünk. A túlhevülés elkerülésére húzódjunk inkább egy fa félárnyékot nyújtó lombjai alá, hihetetlen lehet, de árnyékban is szép tónust kaphat a bőrünk, anélkül, hogy pecsenyevörösre sülnénk.

Hidratáljunk kívül-belül

Ügyeljünk rá, hogy bőven vigyünk be folyadékot a nap folyamán. A hőségben általában úgyis a gyümölcsökre vágyakozunk, nem főtt ételre, így azt fogyasszuk bátran, amennyi csak belénk fér! A változatos étrend és a sok gyümölcs biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok folyamatos pótlását, továbbá a gyümölcs- és zöldségfélék rengeteg folyadékot tartalmaznak, melyek egyensúlyban tartják a vízháztartásunkat. Nagyon figyeljünk oda, nehogy kiszáradjunk, mert az akár méhösszehúzódásokhoz és koraszüléshez is vezethet.

Hormonveszély

A terhességi hormonszint emelkedésével a kismamák bőre érzékenyebbé válhat, könnyebben leég a bőrünk a szokásosnál, ügyeljünk rá, hogy ne égjünk le, mert a sokszoros leégés megnöveli a melanóma kialakulását. Sajnos az ultraibolya sugárzás lebontja a folsavat a szervezetben, amire különösen nagy szüksége van magzatunknak, hiszen csökkenti az esélyét a születési rendellenességeknek.

Napimádó kismamák kiskátéja

Minimum 30-as fényvédő faktorral rendelkező naptejet használjunk, kétóránként kenjük be a testünket, hogy a védelem folyamatos és maximális legyen. Hidratáljunk és most ne a bőrünk külső hidratációjára, hanem a testünk megfelelő mennyiségű vízzel való ellátására gondolunk! Zuhanyozzunk gyakran, ússzunk bátran, inkább árnyékban tartózkodjunk, ha napon vagyunk tegyünk a fejünkre minél nagyobb karimájú kalapot és folyamatosan igyunk, igyunk, igyunk!

Nyáron fokozott figyelmet kell fordítanunk saját védelmünk érdekében, főleg, ha kisbabát várunk. Zakatol a nyár, napfürdőzésre bőven van lehetőségünk. Minden nyár, akárhol is legyünk a rekkenő hőségről szól. Van, aki imádja az egzotikus időjárást, s van, aki egyenesen szenved a melegtől. De milyen érzés terhesnek lenni a közel 35-40 C°-ban? Mire kell ügyelnünk nyári áldott állapotban?
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek