Mivel enyhítsük a baba fogzási panaszait?

A fogzás a kisbabák többségénél kellemetlenséggel jár – a gyermek sír, nyűgös, megváltozhat az étvágya, sőt egyéb tünetei is lehetnek. Hogyan enyhíthetnénk a panaszait?

Sem a baba, sem a szülők számára nem egyszerű a fogzás időszaka. A fogak kibújásával járó tünetek közül a fájdalom, a kellemetlenség miatti sírás csak az egyik – a gyermek nyűgösségével, alvási problémáival megszenved anya és apa. Ugyanakkor emellett a babának megváltozhat az étvágya, hasmenéssel küzdhet, a bőrén is jelentkezhet a fogzásból adódóan probléma. Sőt, a fogzással küzdő baba agresszívan is viselkedhet.

Nem minden fog kibújásával van gond – előfordul, hogy az első fogaknál nincs baj, a metsző- és a rágófogaknál viszont igen. Az őrlőfogaknál is nagyobb az esélye annak, hogy fokozott panaszokra számíthatunk, akkor is, ha korábban a fogzás viszonylag eseménytelenül lezajlott.

Kifejezetten fogzási panaszokat enyhítő géllel, ecsetelővel, porral, bébi sziruppal, kúppal mérsékelhetjük a gyermek szenvedését, melyek érzéstelenítik az ínyt, fájdalmat csillapítanak és lehetővé teszik, hogy a baba megnyugodjon, alvása minőségibb legyen – így persze a napja is sokkal nyugodtabban telik. Segíthetnek a különféle duzzanatcsökkentő és köptető készítmények illetve az orrcseppek.

Természetes módszerekkel szintén enyhíthetünk a fogzási panaszokon.

A rágcsálás egy ösztönös dolog fogzás idején a gyermekeknél. Ezért a fogzási karika, melyet előzőleg hűtőbe teszünk, igen jól enyhíti a fájdalmat. Ha a gyermek nagyobbacska és ehet ilyesmit, akkor kapjon meghámozott répát, almát – ezekből egy kis darabot -, adjunk neki kenyérhéjat, szilárd kekszet, illetve a kenyér pirított változatát. De mindig ellenőrizzük, ahogy fogyasztja!

A szoptatás ugyancsak jó módszer arra, hogy a baba megnyugodjon és enyhítsük a panaszait. Amennyiben az édesanya teheti, nyugodtan tegye mellre a gyermeke, akár sűrűbben is.

Az aromaterápiás nyugtatás szintén hatékony lehet fogzáskor. A fogra alkalmazható illóolajat külsőleg kell alkalmazni: a levendulát, szegfűszegolajat és római kamillát tartalmazó illóolaj-keverékkel a gyermek arcát kívülről bekenni. A keverék érzéstelenít és melegít, viszont ha alkalmaztuk a babánál, ne tegyük ki őt utána közvetlen napsütésnek.

Élhetünk a homeopátia adta készítményekkel is – ha szeretnénk kipróbálni, keressünk fel egy szakembert, aki a legmegfelelőbb homeopátiás készítményt ajánlja majd a gyermekünknek.

A fogzási tüneteket enyhítendő sokan alkalmazzák a gyermek nyakába rögzített borostyánláncot is, mely fájdalomcsökkentő hatású. Viselheti egész nap.

A cél, hogy az ínyfeszülést, a fájdalmat csillapítsuk és megnyugtassuk a csemetét. Több készítmény és természetes megoldás is kipróbálható, amíg rátalálunk a legjobbra. Tanácsot kérhetünk a gyermekorvostól, de ismerőseinktől, szomszéd anyukáktól, barátnőktől, akiknek van kisgyermeke – megtudhatjuk, hogy náluk mi használt leginkább. Ebben a nehéz időszakban a szülőnek is szüksége van a tudatra, hogy ez az állapot nem tart örökké, csak átmeneti, ilyenkor azonban mindent meg kell próbálnunk, hogy enyhítsünk a kicsi megpróbáltatásain.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek