Milyen betegségekkel számolhatunk terhesség idején?

A babavárás egy csodálatos állapot – ám sajnos a terhesség alatt néhány nem várt problémával is szembesülhet a kismama, köztük a cukorbetegséggel, a preeklampsziával vagy a vérszegénységgel.

Noha a gyermekvárás egy nő életének egyik legszebb időszaka lehet, egyes betegségek sajnos éppen a várandóssághoz kapcsolódóan alakulnak ki, a terhesség szövődményeként. Tekintsük át, milyen problémákkal szembesülhet a kismama, akinek éppen elég újdonság, hogy egy apró kis életet hord a szíve alatt.

1. A terhességi cukorbetegség az egyik legismertebb szövődmény babavárás idején. A kismamák 1-3 százalékánál előfordul. A gesztációs diabétesz felismerése igen fontos, mivel ellenkező esetben fokozott veszélybe kerülhet az anya és a baba. Legsűrűbben túlsúlyos kismamák körében fordul elő a terhességi cukorbetegség. Oka, hogy a várandósság késői szakaszában a szervezetük nem képes a test inzulin-igényének eleget tenni, nem termel elég inzulint, az eddigi már nem elegendő a vércukorszint beállításához. Sok olyan eset van, ahol a kismama már terhessége előtt is cukorbeteg volt, de erről nem tudott. A helyzeten segíteni úgy lehet, ha a leendő anya nem eszik magas cukortartalmú ételeket, nem nő jelentősen a súlya, magas vércukorszint esetén azonban inzulint kell kapnia. Miután a baba világra jön, a cukorbetegség legtöbb esetben elmúlik.

2. Preeklampszia: a terhességi toxémiaként is ismert betegség a kismamák 5 százalékát érinti. Megemelkedik a vérnyomás és az anya fehérjét is ürít vizeléskor. A probléma oka máig nem tisztázott, általában a terhesség 20. hete és a szülést követő első hét között jelentkezik. Kockázata nő első terhesség vagy ikerterhesség esetén, de akkor is, ha a kismama magas vérnyomással küzd, érbetegsége van, esetleg sarlósejtes vérszegénységben szenved, mely öröklött rendellenesség.

A preeklampszia kockázata nagyobb azoknál, akik 15 éves kor előtt vagy 35 éves kor felett szülnek. Súlyos esetben HELLP-szindróma alakulhat ki, melynek tünetei között szerepel a vörösvértestek szétesése, a májkárosodás, a véralvadási képesség csökkenése. Ám a szindróma megnöveli annak veszélyét is, hogy vérzés alakul ki szülés alatt, illetve után. A vérnyomás nagyfokú növekedése görcsrohamokat okozhat – az eklmapsziának nevezett probléma akár halálos is lehet, ha nem kezelik rögtön.

A preeklampszia miatt a lepényleválás idő előtt történhet meg. Ha a preeklampszia nem súlyos, segíthet a kismama ágynyugalma és a rendszeres ellenőrzés, ám súlyos esetben be kell feküdnie a kórházba a saját és a baba biztonsága érdekében.  A szüléskor a preeklampszia jelenlétét szem előtt tartják és ennek megfelelően segítik világra a gyermeket.

3. Vészes hányás terhesség alatt: a rendkívül intenzív hányinger és hányás következtében a kismama nemcsak súlyából veszít, de ki is száradhat. A probléma oka nem ismert. A terhességi hányással nem szabad viccelni, az anyának a kórházban a helye, mert ott tudják pótolni szervezetében a folyadékot, az elektrolitokat, a glukózt, vitaminokat, vénán keresztül. A hányás csillapodása után etetik is - diétásan, de tud táplálkozni. Súlyos esetben, ha a kezelés nem segít, akár csövön át is táplálhatják a kismamát.

4. Terhességi zsírmáj: jellemzően a várandósság vége felé jelentkezik, nem tudni, miért. Szintén hányingerrel és hányással jár, valamint kellemetlen érzéssel a hasi tájékon. Sárgaság is jelentkezik. Akár májelégtelenséget is okozhat, sőt, ha a terhességi zsírmáj súlyos, akár az anya és a gyermek életébe is kerülhet. Általában azonnal világra kell segíteni a babát.

5. Szívizomproblémák a szülés ideje környékén: az ún. kardiomiopátia oka szintén nem ismert. A várandósság késői szakaszában alakulhat ki, vagy a szülést követően – a szív falának károsodásáról van szó. A már több gyermekes, preeklampsziás, illetve idősebb vagy ikreket váró nőknél gyakoribb. Ha a szülést követően nem is áll vissza a normális szívműködés, az orvosok nem javasolnak újabb terhességet. Akár szívelégtelenség is kialakulhat a kardiomiopátia miatt.

6. Vérszegénység: sok kismamánál jelentezik, mivel általában vashiány alakul ki náluk. A kisbaba vörösvérsejt-képződéséhez szükséges a vas, ez az oka a vashiánynak, de folsavhiány is gyakori. A vérszegénységet azonban ilyenkor folsav- és vaspótlással lehet orvosolni. Előfordulnak súlyos esetek, ilyenkor a vér kevésbé képes az oxigénszállításra és a magzat sem jut elegendő oxigénhez. Fokozott odafigyelést igényel az ilyen kismama, mert esetében nő a koraszülés rizikója, de szülés során is veszthet túl sok vért. Sűrűbben kap valamilyen fertőzést a baba világrajötte után. A magzat esélye nő arra, hogy a folsavhiány miatt az agyban, valamint a gerincvelőben fejlődési rendellenességek alakulnak ki – ilyen a nyitott gerinc is.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek