Mikortól gondozza a gyermeket a gyerekorvos?

A terhesgondozás során a védőnő már megszületése előtt elkezdi a gyermek gondozását is, a gyermekorvos pedig a szülészetről hazaérő kisbabát látogatja meg először. De érdemes ezt a találkozást is korábbra hozni.

Hivatalosan a születő újszülöttet a kórházból hazatérve keresi fel otthonában először a „területileg illetékes” házi gyermekorvos. Sok szülő azonban már a várandósság ideje alatt kikérdezi a védőnőt a gyerekorvosról. Olyanok is vannak, akik még a szülés előtt meg is keresik a doktort, aki a gyermeküket gondozni fogja, ha van rá mód, körbekérdezgetnek a közelben elérhető orvosok felől, próbálnak rátalálni a megfelelőre.

Talán a terhesség alatt nem is mindig könnyű felmérni, hogy milyen fontos szerepe lesz egy család életében a gyerekorvosnak, nem belátható, hogy micsoda érték lehet egy olyan doktor, akiben a szülők, majd a gyerek is maradéktalanul megbízhat. A kötelező vizsgálatok, védőoltások „elintézése” mellett ugyanis rengeteg olyan kérdés, bizonytalanság lehet a szülőkben, különösen az első időkben, amelyek eloszlatásában a gyerekorvos sokat tud segíteni.

 Az egészséges gyerekek ellátásában sok az olyan pont, ahol több, sokszor homlokegyenest ellenkező vélemény, tanács fogalmazódik meg már a közvetlen környezetben, a nagyszülők és szülőtársak, barátok részéről, a „szakirodalom”, a nyomtatott és különösen az internetes fórumok újabb ötletekkel, lehetőségekkel gazdagíthatják ezt a képet. Ezek között a tanácsok, választási lehetőségek között nem könnyű eligazodni, kiválasztani, melyik a „legjobb” a gyereknek – legyen szó igény szerinti szoptatatásról, választható védőoltásokról, sétaidőről vagy épp közösségbe szoktatásról. Ezekben a kérdésekben markáns, megbízható véleményt ad és így a döntésekben segítséget jelenthet egy gyerekorvos, aki jól ismeri a szülőket és a gyerekeket, a családi szokásokat, hagyományokat, lehetőségeket – illetve a környéken lakó más szülők szokásait, lehetőségeket, intézményeket, stb.

Persze ehhez az elengedhetetlenül fontos, hogy tényleg jól ismerjék egymást: hogy ne csak a kötelező védőoltások idejére találkozzon a családdal, rendszeresen, ráérősen beszélgethessen a szülővel, valóban megfigyelhesse a kicsi fejlődését, és a szülők is megismerhessék az általa hangsúlyosan kezelt területeket, hogy mely pontokon szokott szigorú lenni, milyen kérdésekben ad nagyobb teret a családi igényeknek.

Érdemes ezért már valóban a terhesség alatt felkeresni a gyerekorvost, ha még nincs korábbról „kiszemelt” jelölt, megismerkedni vele, kikérdezni a baba első napjairól. Így jó tanácsokat adhat már az első szoptatáshoz, fürdetéshez is. A friss szülőknek megnyugtató lehet, ha az első pillanatoktól patikai „tisztaságú”, receptre elkészített fürdetővel, popsikrémmel ápolhatják a kicsit. Így a kórházból hazaérve az újszülöttet már egy ismerősnek mutathatják meg büszkén. 

A házi gyerekorvosok őrzik talán leginkább azt a hagyományt, ami a gyógyítás múltját jellemezte: hogy a megszületésétől gondozott gyermek életében szinte családtagként folyamatos figyelemmel, olykor külsős támaszként vesz részt, akit a felnőtté váló páciens magától értetődő természetességgel keres fel saját gyermekével is.

A gyermekorvosnak hatalmas szerepe lehet egy család életében akár évtizedeken át is – érdemes minél hamarabb kialakítani vele a valóban harmonikus együttműködés alapjait.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek