Miért csuklik a baba?

A felnőtteknek sokszor kellemetlen jelenség, a gyerekeknek, pláne a kisbabáknak általában nem okoz problémát. Kiváltó okok és módszerek a megszüntetésre.

Az első gyerekes anyukákat különösen meg szokta rémíteni egy igazán természetes jelenség: a csuklás. Sokkal jobban, mint a kisbabákat. Ahhoz, hogy elejét vehessék a problémának, csupán arra van szükség, hogy az etetés közben betartsanak pár aranyszabályt. Tehát aggodalomra semmi ok.
A csuklás egy teljesen ártalmatlan, kicsit ugyan kellemetlen jelenség, ami bármilyen életkorban kialakulhat. Így a kisbabáknál, az újszülötteknél, sőt még a méhen belül is. Különösebb kiváltó okai nincsenek, magától is elkezdődhet, de vannak olyan tényezők, amik hatására fokozottan jelentkezhet. Alapvetően a nyelv-garat- vagy a bolygóideget érő különböző ingerek válthatják ki: inger lehet a nevetés, a sok köhögés, a sírás, a böfögés vagy a sietős evés is.
A kicsiknél nyugtalanító lehet és sokszor maguk a babák is meglepődnek rajta, de szerencsére van pár bevált módszer, amivel ki lehet küszöbölni. De akkor sem kell kétségbe esni, ha jelentkezne.
Először is, ha kórosnak érzik a kisbaba csuklását, vezessenek róla naplót: milyen napszakban? Mennyivel evés után jelentkezik? Talán van összefüggés az étkezési szokások és a csuklás között.
A túletetés a piciknél gyakori oka lehet a csuklásnak. Ha a gyomor feszül, túl gyorsan telik meg vagy nagyon sok étel került bele, az kiválthatja a rekeszizom összehúzódását és a görcsöket.
Ha szüneteket tartanak az etetés közben és büfiztetik a babát, akkor a csuklást is elkerülhetik. Arra is oda kell figyelni, hogy ne nyeljen túl sok levegőt az etetés közben a pici. Próbálja a szoptatás rituáléját olyan nyugodttá, csendessé és kényelmessé tenni a kicsi számára, emennyire csak lehet. A legfontosabb az tehát, hogy minimális külső zavaró tényező legyen a gyermek számára. De még akkor, is, ha az etetés során gondosan odafigyelnek mindenre, a meglepődés is válthat ki csuklást a babákból.
Higgyék el: fennálló állapot gyakran jobban bosszantja a szülőket, mint a piciket. Ezért a legjobb, ha megvárják, míg magától elmúlik. Esetleg azzal segíthetnek, ha másik pozícióba fektetik, lenyugtatják a babát.
Ha krónikussá válna a helyzet, az utalhat reflux betegségre is. Amennyiben ez felmerül, a gyakori csuklást köhögés és ingerlékenység is kíséri. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Tudták, hogy a kisbabák már a méhben is csuklanak néha? Nem kell aggódni tehát akkor sem, ha az újszülöttekkel vagy a nagyobb babákkal történik ugyanez.
Szerző: Forrás: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek