Meg kell ijednünk? Mit jelent a terhesség alatti vérzés?

Mivel a babavárást éppenséggel az is elárulja, hogy a menstruáció elmarad, a terhesség alatt nem szokványos dolog a vérzés. Az első trimeszterben még előfordulhat, de ha később történik meg, akkor annak komoly okai lehetnek.

Amikor egy nő kisbabát vár, terhesség idején a vérzés nem jellemző. Ha még a várandósság elején tart a kismama, az első trimeszterben - vagyis az első és a 12. hét közötti időszakban – elképzelhető, hogy vérzést tapasztal. Kisebb vérzés sok nőnél előfordul a babavárás első szakaszában.

Ilyenkor nem kell rögtön arra gondolni, hogy elvetélt – noha a vérzés valóban lehet ennek a jele. A várandós nők felénél azonban nem vetélésről van szó, ez csupán a terhességek 10-20 százalékában történik meg, ha vérzés jelentkezik. Ha a kismama elvetélt, nemcsak vérzést tapasztal – a vérrel együtt szövetdarabkák távoznak a hüvelyből, erős görcsök kíséretében. Ezek a megszokott menstruációs görcsöknél intenzívebbek.

Az első trimeszterben előforduló vérzések oka lehet a beágyazódási vérzés, mely közvetlenül a baba megfoganása utáni napokban fordul elő (hatodiktól a tizenkettedik napig). Amennyiben a húgyutakban vagy a kismedencében valamilyen fertőzés alakul ki, szintén jelentkezhet vérzés. A méhnyak érzékenysége miatt a szexet követően is tapasztalható kisebb vérzés. Ilyenkor mielőbb el kell menni orvosi vizsgálatra, addig a nemi aktus is tilos, mert fennáll a fertőzés veszélye!

A terhesség alatti vérzés oka lehet az is, hogy méhen kívüli terhességről van szó. Ennek oka, hogy nem a méhben, hanem azon kívül, a hasüregben vagy a petevezetékben tapad meg a pete, de ennek valószínűsége a vetélésnél is ritkább. A vérzés mellett ilyenkor a nő ugyancsak erős görcsöket tapasztal, a hasi fájdalom is igen erős. Jellemző még, hogy a HCG hormon - vagyis a „terhességi hormon” - szintje leesik.

Amennyiben valakinek már volt méhen kívüli terhessége, esetleg petevezeték-gyulladáson vagy a kismedencét érintő operáción esett át, úgy a méhen kívüli várandósság esélye nagyobb.

A terhesség alatti vérzés ún. üszögterhességet is jelezhet. Ilyen esetben nem egy pici baba, hanem egy rendellenes szövet található a méhben. Megtévesztő, hiszen a HCG hormon szint magas – de vizsgálat során megállapítható, hogy szívhangok nincsenek és csupán egy képződményt mutat ki az ultrahang.

A második trimeszterben, vagyis a 13-tól a 24. hétig tartó időszakban illetve ennél később a terhesség alatti vérzésnek szintén több oka lehet. Megtörténhet, hogy méhszájseb keletkezik, esetleg begyullad a méhnyak. Az ilyenkor tapasztalt vérzéssel mindenképp el kell menni orvosunkhoz!

Előfordul, hogy a vérzés oka a méhlepény méhfalról való leválása, mely vérzéssel és hasi fájdalommal jár. Igen kevés kismamánál történik meg, többnyire a várandósság utolsó tizenkét hetében jellemző. Hajlamosít a problémára az idősebb kor, a korábbi terhességek – illetve, ha már történt ilyen korábban is -, ezen kívül a magas vérnyomás, a sarlósejtes vérszegénység, esetleg egy korábbi baleset, mely a hasat érintette.

Vérzés jelentkezhet, de fájdalmat nem tapasztal a kismama, ha a méhnyakra húzódik és befedi a méhlepény, akár teljesen, akár részben. Ennek a jelenségnek a neve elölfekvő lepény. Talán nem hangzik annyira ijesztően, de azonnali orvosi ellátásra van szükség!

Ahogyan akkor is, ha van rá esély, hogy a vérzés a koraszülés előjeleként érkezik. A hüvelyváladék koraszülés esetén véres, vizes, nyákos, nyomást lehet érezni az alhason és a kismedencei részen, a derékban fájdalom érezhető, gyomorgörcsök, görcs vagy valódi szülési fájások jelentkeznek. Ilyen esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni!

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek