Még 10 kérdés és válasz a terhességről

A gyermekvárás az eddig nem ismert örömmel együtt erősödő újfajta felelősség érzetet is elindít a jövendőbeli szülőkben. Hirtelen sok mindent kell átgondolniuk, előkészíteniük, számtalan kérdés merül fel bennük. Közkívánatra folytatjuk!

A terhesség nem csak egy új életet, hanem egy új életszakaszt is jelent leginkább az anyukák számára, akiknek –főleg az első gyermek esetében- egy egész sor új dologgal, jelenséggel kell megismerkedniük.

1.      Sportolhat-e a kismama?

Ha eddigi életmódjában is benne volt a sport, s problémamentes a terhessége, folytathatja a mozgást. Fontos, hogy szemelőt tartsa a teljesítőképességét, s ne erőltesse meg szervezetét. Minden esetben kérdezze meg orvosát, hogy meddig végezhet bizonyos mozgásformát.

2.      Várandósoknak tilos szaunába járni?

Ne terhesen kezdjen el szaunába járni. Ha már vannak korábbról tapasztalatai, akkor is érdemes a terhesség első három hónapjában mellőzni ezt a tevékenységet, mert a magzat addig reagál a legérzékenyebben a külső hatásokra.  Ha szaunázni megy figyeljen arra, hogy csak addig maradjon ott amíg jól érzi magát, az ülőhelyre terítsen tiszta törülközőt és vigyen magával fürdőpapucsot, szaunázás után igyon elegendő folyadékot, lehetőleg magnéziumban gazdag ásványvizet.

3.      Mi az ultrahang?

Az ultrahang nem veszélyes. Lehetővé teszik a szülés várható idejének meghatározását, megmutatja, hogy a magzat rendesen fejlődik-e.  Valamint elmélyíti a szülővé válás élményét, amikor az ultrahang révén, ha nem is teljes részletességgel, meglátják a gyermeküket.

4.      Elkerülhető-e a súlygyarapodás?

Elkerülhetetlen. A gyermekszámára előnyt jelent az energiatárolás. A szükségtelenül nagy súly azonban túlzottan megterheli a kismama csontrendszerét és szalagjait. A terhesgondozáson rendszeresen ellenőrzik a testsúlyt. Ha normálistól eltérő értéket mérnek, az orvos megbeszéli önnel mi a teendője. Ha figyel a testére nem lehet gond. Főleg a táplálék minőségére ügyeljen, ne a mennyiségre. A súlynövekedés ne nagyon haladja meg a heti fél kilót. A terhesség kellemes, ne szégyellje a külsejét ebben a boldog állapotban.

5.      Mit tehet a kismama, ha dagad a bokája?

A szövetek jobb folyadékellátásának általában örülnek a nők, mert a bőr kisimul, de ennek az állapotnak a fokozódása már dagadó bokát is eredményezhet. Minden megoldás, amely a vérellátást javítja jó a kismama számára. Ha dagad a bokája a legjobb egy kis ágynyugalom, amely azt eredményei, hogy a terhes anyuka kismedencéjének vérellátása fokozódik.

6.      Sorsszerűek a terhességi csíkok?

A terhességi csíkok hajlamtól függően sorsszerűen érik el e nőket. A terhes anyák 70%-át érinti ez a jelenség. Egyetlen kismama se tegyen  ezek kialakulásáért szemrehányást magának, amiért nem alkalmazott különböző csoda krémeket vagy ne gondolja azt, hogy rosszul alkalmazta. Ezek kialakulását ugyanis nem gátolhatja meg semmilyen olajos vagy zsíros krém, ezek használata csak a közérzetüket javítja.

7.      Bőrelszíneződés a testen mit jelent?

A mellbimbó udvara a terhesség alatt elszíneződik, hogy a gyermek könnyen és biztosan megtalálja. Előfordulhat, hogy a bőr más helyen levő, egyéb festékképző sejtjei is működésbe lépnek. Előfordulhat, hogy sötétebbé válik a bőr a köldök körül,  vagy  egyes esetekben a pigmentáció az arcon jön létre, az arc egészen maszkszerűvé válik. Zavaró a nők számára, de teljesen ártalmatlan. A szülés utáni hónapokban magától elmúlik. Lehetőleg ne érje nap azon testrészét, amelyen pigmentáció jelentkezhet.

8.      Mi jelzi, hogy megindult a szülés?

Minden nővel veleszületett csalhatatlan ösztön, hogy a kellő pillanatban tudja, hogy eljött a szülés ideje. A szülés jelei: beindulnak a fájások, folyni kezd a magzatvíz, hüvelyváladék távozik.

9.      Szülés fájdalomcsillapítóval vagy anélkül?

A fájdalomcsillapítást elvből ne utasítsa el, inkább a szülés alatt döntsön. A szülésznő és az orvos minden lehetséges és előre nem látható eseményre fel van készülve. Bízzon bennük. Ha azt veszik észre, hogy az anya fájdalma miatt a gyermek is szenved, az anyának javasolják a fájdalomcsillapítást. Nyugodtan fogadja el, a gyermeknek nem árt vele.

10.  Minden esetben végeznek gátmetszést?

Egy tapasztalt szülész a  megfelelő pillanatban felismeri, hogy szükséges-e gátmetszést végezni vagy felesleges.  A fájás alatt a gyermek egyre mélyebbre csúszik, s közben tágítja a hüvelyt és a gát szöveteit. A szeméremajkak között először általában a baba tarkója jelenik meg. A tágulás erősen igénybe veszi  a gát szöveteit, ezért a szülész figyeli, egyik kezével megtartja és megfordítja a felbukkanó fejecskét. Ebben a szakaszban látja, hogy a gát szövete a kifelé törekvő baba nyomását képes-e sérülés nélkül kibírni. Ha nem képes szakadás nélkül kitolni a babát, inkább gátmetszést végeznek, mivel a szakadásig nyújtott szövet nagyobb seb felületet okoz és jobban ki van téve a baktérium okozta fertőzéseknek. Nehezebben gyógyul és több heges szövet keletkezhet, míg a gátmetszés során csak egy egyenes vonalú seb.

Cikksorozatunkban a kismamák leggyakoribb kérdéseire adjuk meg a válaszokat.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek