Magzati ultrahang

Minden leendő szülőnek nagy élmény az ultrahang, hiszen végre látni is lehet a növekvő babát. Van, akit aggodalom is eltölt, nem derül-e ki valami probléma. Vagy nem ártalmas-e maga a vizsgálat a kicsinek és egyáltalán érez-e közben bármit is a baba?

Az elmúlt évtizedekben a rutin terhességi vizsgálatok közé bekerült az ultrahang, amelynek segítségével a várandósság tényének kimutatásától kezdve végigkövethető a baba fejlődése, segítségével felismerhetőek bizonyos fejlődési rendellenességek, ellenőrizni lehet a méhlepény állapotát, a magzat elhelyezkedését. A hazánkban jelenleg érvényes orvosi protokollok így ma már előírnak négy ultrahang vizsgálatot a terhesség során. Abban az esetben, ha valami probléma merül fel, újabb vizsgálatokra is szükség lehet.

Ezek mellett a szakmailag indokolt ultrahangozások mellett a leendő szülőknek viszonylag könnyen elérhető lehetősége van ma már magánrendelőkben „babavideót” vagy –fényképalbumot készíttetni.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy nem ártalmas-e az ultrahang vizsgálat a magzatra.

A röntgensugár felfedezése után nagy élmény volt, hogy bele lehetett látni az élő emberi testbe: ma már tudjuk, hogy a sugárártalom miatt csak valóban indokolt esetben szabad „kukucskálni”. Mai tudásunk alapján az ultrahangnak nincs ilyen mértékű károsító hatása – azonban valamilyen hatása biztos van.

Az ultrahang készülékek igen magas rezgésszámú mechanikus hullámokat keltenek a szervezetben, ezeknek mind mechanikus, mind hőhatása van – tehát egyrészt „lökdösik”, másrészt egészen minimális, de kimutatható mértékben fel is melegítik a vizsgált részt, így a magzatvizet és a babát is. 

Az eddigi vizsgálatok nem találtak kimutatható károsodást, amelyet a magzatkorban végzett ultrahang okozott volna. Ezzel együtt nem zárható ki, hogy összefüggés van a fiúbabák balkezessége és a terhességi vizsgálatok között. Ugyanakkor más eltérést okozó hatását nem sikerült meggyőzően bizonyítani, így a halláskárosodás vagy a beszédfejlődés zavaraiban játszott szerepe sem egyértelmű.

Azt is tudni kell, hogy a régebben használt ultrahang gépek és a mai masinák nem egészen azonos hullámokat bocsátanak ki magukból: így a régebbi kutatási eredmények nem biztos, hogy igazak a mai eszközök esetén.

Jelen tudásunk szerint a magzati ultrahang vizsgálatok nagyságrendekkel több hasznot hoznak a megszerzett információk révén, mint amennyi ártalmat okozhatnak – azonban mivel nem lehet kizárni, hogy van valamilyen hatásuk a fejlődő szervezetre, az orvosi protokolloktól eltérő gyakoriságú, leginkább mozizás célú felhasználásukkal csak meggondolással szabad élni.

A magzati ultrahang nagyon hasznos eszköz a baba fejlődésének, állapotának ellenőrzésére, azonban tudni kell, hogy nem kizárhatóak bizonyos kockázatai sem.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek