Magzatgyermek

Ma világszerte egy picivel több figyelem irányul a méhen belüli életre. 5 fontos tanács, hogy egészségesen fejlődjön gyermeke már a méhen belül is.

A pici gyermekre, aki édesanyja hasában fejlődik, változik készül a kinti világra. Amikor egy nő megtudja, hogy gyermeket vár megváltozik a világ, benne és körülötte egyaránt. A legtöbben féltve óvjuk és szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy az élet első pillanatától kezdve egészséges legyen, és megkapjon mindent, amire csak szüksége lehet a sikeres élethez. Soha nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy Ő nem a miénk hanem “vendég a háznál”, akire mi vigyázunk, neveljük, de felelősséggel is tartozunk érte. Ez a világnap a méhen belüli élet csodáira és az ezzel együtt járó felelősségre hívja fel a figyelmet.

1. Felkészülés a várandóságra

Amikor megérik az elhatározás, hogy gyermeket szeretne egy pár érdemes a leendő édesanya szervezetét felkészíteni. Keresse fel nőgyógyászát, háziorvosát, és egy általános vizsgálat, illetve már meglévő betegségei, rendszeresen szedett gyógyszerei tudatában kérje ki véleményüket, konzultálják meg a szükséges tennivalókat. Ne feledkezzen meg fogairól sem, hiszen egy kutatásból kiderült, hogy a koraszülések jelentős részét az anya fogainak gyulladása okozza.

2. Egészséges életmód

Már a várandóság előtt, de annak tudatában mindenképpen törekedjen arra, hogy a lehető legtöbb káros külső tényezőt kiiktassa életéből. Elcsépeltnek tűnik, de nem lehet eleget hangoztatni, hogy kismama ne dohányozzon (passzívan se), ne igyon alkoholt, kávét, mozogjon rendszeresen de ne megerőltetően. Mivel a magzatunkat szervezetünk táplálja oda kell figyelni arra is, hogy mit fogyaszt az édesanya. A kívánóság persze nem könnyíti meg az amúgy sem egyszerű helyzetet, de egy kis tudatossággal nemet tudunk mondani a kísértésnek. Kerülje a cukros, zsíros, nehéz ételeket, válasszon inkább finom de egészséges falatokat. Egyen sok tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst. Persze ha alkalmanként nem tud ellenállni a csokoládétorta savanyú uborka összeállításnak nem dől össze a világ!

3. Sok pihenés

Persze a természet elrendezi ezt a problémát egyszerűen azzal, hogy a főleg a terhesség elején leküzdhetetlen álmosság, ólmos fáradtság lesz úrrá a kismamákon. Ennek oka sokszor a rosszullétek, rendszerek hányásokban keresendő. Ne álljon ellen, ha csak egy mód van rá pihenjen, aludjon, a terhességnek lesz olyan időszaka amikor úgyis kifordítja  a négy sarkából a lakást.

4. Beszélgessen babájával, figyelje jelzéseit!

Ma már tudományos tény, hogy a pocakban lakó babák érzékelése majdnem olyan jó mint a megszületett babáké. Hallják szüleik hangját, érzik ha simogatja anyukájuk a hasát, élvezik a zenét, sőt belekóstolnak magzatvízbe is. Pihengetés közben nyugodtan beszélgessen gyermekével, mondjon neki mesét, mondókát, énekeljen. Figyelje meg, hogy mire hogy reagál, mikor nyugszik meg, mikor húzódik a simogató tenyérbe, és mikor tiltakozik rúgkapálással az események ellen. Nagyon érdekes a jó már a jó testvéri viszony is meg lehet alapozni azzal, hogy ha nagyobb gyermek odabújik anyja hasához, és ő is simogatja, beszél hozzá. A kicsi tudni fogja, hogy kitől kapja ezt a szeretetet.

5. Vegyen részt a terhességi szűrővizsgálatokon!

Néha úgy érezzük, hogy havonta sorra kerülő védőnői nőgyógyászati vizsgálat teher és akár felesleges is. Természetesen mindaddig, amíg minden rendben. Higgye el, hogy ezek a vizsgálatok az Ön és gyermeke egészségét szolgálják, és egyik sem felesleges vagy értelmetlen. Nem beszélve arról, hogy csodás megnyugtató érzés látni őt az ultrahang képen mozogni, vagy ahogy szopja az ujját, hallani az orvos megnyugtató szavait, a rendben lévő szívverésről, veseműködésről, életkornak megfelelő fejkörfogatról.

A  kötelező terhességi szűrővizsgálatokról védőnője, nőgyógyásza tud hiteles és részletes információt adni, forduljon hozzájuk bátran, ha bármilyen kérdés merül fel.

Ez a világnap a méhen belüli élet csodáira és az ezzel együtt járó felelősségre hívja fel a figyelmet.
Szerző: tescobaba.hu

Kapcsolódó cikkek