Koraszülöttek világnapja

A koraszületés a legtöbb kismama egyik legnagyobb félelme. A kockázati okok egy részét ismerjük, de az biztos, hogy az anyai életmód segít csökkenteni azt. Egy nap a legkisebbekért.

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.

A koraszülötteknél nagy a kockázata, hogy későbbi életük során látási, hallási problémákkal kell szembenézniük, esetleg tanulási nehézségeik lesznek.

Hazánkban a koraszületések száma sajnos magasabb az európai átlagnál. Minden 10. gyermek, azaz 9% születik a 37. terhességi hét előtt, szemben az európai 6%-os átlaggal.

A koraszülés kockázatát a várandós édesanya életmódjával; a dohányzás, a stressz kerülésével és az egészséges étrend betartásával nagymértékben csökkentheti.

 

Ha mégis megtörténik…

A koraszülött babák különleges törődést és ápolást igényelnek. Szüleik szeretete, gondoskodása és az értő szakorvosi segítség mellett ma már akár maradandó következmények nélkül átvészelhető ez a kezdeti időszak. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani:

-          Anyatejes táplálás: Az anyatej, olyan összetevőket tartalmaz, melyek a legmegfelelőbbek a baba számára. Segítik a fejlődéséhez szükséges tápanyaghoz való hozzájutásban. Mivel azonban ezeknek a babáknak nem biztos, hogy van elegendő erejük a szopáshoz, előfordulhat, hogy szondás táplálást IS alkalmazni kell.

-          Az anya simogató ölelése: Az érintés, ölelés segíti az oxigénellátást, javítja a baba általános állapotát.

-          Légzésfigyelés: A koraszülöttek esetében nagyobb a SIDS kockázata ezért érdemes légzésfigyelő berendezéssel állandó felügyelet alatt tartani a babát. Baj esetén fontos, hogy a szülők, illetve a babát ápolók tisztában legyenek a teendőkkel, ezért ajánlatos megkérdezni a védőnőt, vagy a gyermekorvost.

A koraszülöttekről bővebben a Koraszülöttel az élet 1-2. cikksorozatunkban olvashatnak.

 Fontos tudni!

Azok a koraszülött babák, akik a 32. terhességi hét előtt jönnek a világra megkapják, a legkisebbeket legjobban fenyegető vírusfertőzés az RSS  ellenei oltóanyagot.

Ez egy öt oltásból álló oltássorozat és a szülő beleegyezésével adható. A betegség hasonlít a közönséges náthához és a gyermekek többsége a második életévéig átesik rajta. A vírus novembertől márciusig fertőz és a koraszülöttekre nagy veszélyt jelent.

 nagy veszélyt jelent.

A koraszülötteknél nagy a kockázata, hogy későbbi életük során látási, hallási problémákkal kell szembenézniük, esetleg tanulási nehézségeik lesznek.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek