Lakmározás az anyaméhben

Julie Mennella biológus és csapata kísérlettel is bizonyították, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség vagy a szoptatás során fogyasztott répalét, sokkal szívesebben fogadták el ezt az ízt öt hónapos korukban.

De nemcsak az ízek szeretete dől el az anyaméhben, hanem már az is, hogy később lesz-e gondunk az elhízással. Friss kutatások bizonyítják, hogy későbbi ízlésünket már az anyaméhben meghatározzák az ott észlelt ízek és illatok. A második és harmadik trimeszter során a magzat naponta egy liter magzatvizet nyel, miközben nyelvén és orrlyukain rohamosan fejlődnek az ízlelő receptorai, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék ízét és szagát érezze – a magzatvíz ízét pedig az határozza meg, amit az anya fogyaszt.

Julie Mennella biológus és csapata kísérlettel is bizonyították, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség vagy a szoptatás során fogyasztott répalét, sokkal szívesebben fogadták el ezt az ízt öt hónapos korukban. De nemcsak az ízek szeretete dől el az anyaméhben, hanem már az is, hogy később lesz-e gondunk az elhízással. Stephaie Bayol patkányokon végzett kísérlete során kiderült, hogy amelyik rágcsálóknak az anyja vemhesen egészségtelen, hizlaló ételeket fogyasztott, azok később maguk is az ilyeneket részesítették előnyben.

Egy másik vizsgálat során Millie Horodynski, a Michigan Állami Egyetem professzora azt figyelte meg, hogy étkezési szokásainkat nagyban befolyásolja az, amit édesanyánktól látunk, illetve az is, hogy a szülő beletörődik-e abba, ha gyermeke válogatós, vagy kitartóan kínál tovább bizonyos ételeket. „Nagyon szépen működik ez a mechanizmus. Az édesanya és a többi családtag a legjobb minta a gyerek számára, így ő is azt eszik majd, amit a többiek szívesen fogyasztanak” – összegezte megfigyeléseit Mennella.

Szerző: Forrás: MIPSZI

Kapcsolódó cikkek