Koraszülöttel az élet II. – Táplálni, nem csupán etetni

Ma Magyarországon minden tizenharmadik kisbaba koraszülöttként jön a világra. Ezek az apróságok különleges törődést igényelnek, mert az első falatok elfogyasztása komoly kihívást jelenthet a számukra. Azonban néhány tanácsot megfogadva megkönnyíthető ez a nehéz időszak!

Az anyatej a legfontosabb táplálék a babának, egy koraszülött, gyenge csecsemő számára pedig főleg. Éppen ezért először mindenképp meg kell próbálni hagyományos szoptatással etetni, és csak azután tápszerrel. Jobban szeretik az anyatejet, ráadásul sokkal ellenállóbb lesz tőle a betegségekkel szemben. Az előtej, az úgynevezett kolosztrum a koraszülött babák esetében ugyanis még több ellenanyagot tartalmaz, mint az időre született kisbabáknál.

Eleinte még nagyon gyengék ahhoz, hogy célirányos tevékenységet végezzenek, és közvetlenül ciciből táplálkozzanak, de mégis fontos, hogy minél hamarabb elkezdjen ismerkedni a mellel. Gyakran depressziósak lesznek az anyák a közvetlen kontaktus hiánya miatt, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy ilyenkor is tudja, hogy az édesanyja tartja a karjaiban, a lefejt tej nagyon jót tesz az apróságnak, és arról sem, hogy később minden rendeltetésszerűen tud majd működni. Azokban a kórházakban, ahol megengedik, hogy az anya csupasz mellére fektesse koraszülöttjét (kenguru módszer), azt tapasztalják, hogy a testmeleg, az anya közelsége, simogató keze javítja az apróság oxigénellátottságát, általános állapotát.

A koraszülöttek táplálására többféle technika is létezik, a legelterjedtebb az, amikor szonda segítségével juttatják a lefejt anyatejet a baba szervezetébe. Miután ilyenkor közvetlen közelségbe tud kerülni az anya mellével, könnyen meg tud ismerkedni vele. Később, ha már kicsit erősebb lett, néhány cseppet kaphat a mellből is. További probléma, hogy a koraszülöttek többet alszanak időre született társaiknál, ezért az ébren töltött időben való táplálás nem elegendő a számukra a fejlődéshez. A pici súlyától függően napi 10-14 etetésre/szoptatásra is szükség lehet.

Az olykor életveszélyesen alacsony testsúllyal a 32. terhességi hét előtt született babák nem jutottak hozzá a szükséges tápanyagokhoz az anyaméhben. Éppen ezért születésük után extra tápanyagokra van szükségük a fejlődéshez, így az etetés folyamata tovább tarthat, mint a normál babák esetében.

Sokkal több odafigyelésre, törődésre van szükségük az idő előtt világra jött babáknak, de ebben sok segítséget is kapunk a védőnőktől, gyermekorvosunktól!

A koraszülött tápláláshoz rengeteg időre és türelemre van szükség. Eleinte még képtelenek szopni, ezért szondán keresztül kell őket etetni, ami sok édesanyából elkeseredést válthat ki. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy rengeteg tápanyaghoz jut így, ami erősíti a szervezetét és idővel át tud állni a mellből történő szoptatásra.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek