Koraszülöttel az élet I.

A babák tíz százaléka túl korán jön világra hazánkban. Ennek pontos okát nem lehet tudni, gyakran összetett, ám vannak kockázatnövelő tényezők. Nézzük, mik az előjelek, koraszülés esetén milyen működési folyamatok zajlanak le, hogyan mentik meg a baba életét és nekünk mit kell tennünk, hogy egészséges kisbabánk legyen!

Egy érett újszülött 3000-3500 grammal jön a világra, míg a koraszülöttek 2500 gramm körül vannak, picik, gyengék és más testarányokkal rendelkeznek. Ráadásul a szervezetük nagyon gyenge, hiszen a méhen belüli fejlődés egy fontos szakaszát kénytelenek nélkülözni, így belső szerveik sem feltétlenül érettek meg az önálló külvilági életre.

Okai lehetnek

Pontosan nem lehet tudni, hogy mi okozza a 37. hét előtti szülést, de léteznek bizonyos kockázati tényezők, mint például a dohányzás vagy a cukorbetegség, amelyek fokozzák a koraszülés esélyét.

 • Ikrek, hármasikrek gyakran születnek idő előtt.
 • A kor is befolyásolhatja, megfigyelték, hogy a húsz év alattiak, vagy a harmincöt év felettiek gyakrabban hoznak a világra koraszülött babát.
 • Ha a magzatburok hamarabb reped meg, a magzatvíz szivárog, illetve elfolyik, ha a méhnyak a szülés időpontja előtt kinyílik, a méh felépítése nem normális, a méhen belüli magzat nem egészséges, ha a magzat méhen belüli fejlődése nem megfelelő, születhet a baba korán.
 • Az anya életmódja nagyon fontos a baba egészsége szempontjából. A dohányzás, a drogfogyasztás, az alkoholfogyasztás, a sok kávézás, a fogyókúra is vezethet koraszüléshez.
 • Ha az anyának korábban méhnyak műtéte volt, előfordulhat, hogy a méhnyak túl korán kinyílik.
 • Az anya különböző betegségei, amiről tájékoztatni kell az orvost.

Váratlan öröm?

A szülés normális esetben a 37. hét után indul meg, de a terhességek tíz százalékánál ennél korábban. A kockázat csökkenhető, de nem kivédhető, ezért fontos, hogy az anya figyeljen testére és az előjelekre és, ha bármelyiket tapasztalja az alábbiak közül, akkor azonnal hívja az orvosát.

 • Szokatlan folyás, mint például vérszivárgás, magzatvízszivárgás, véres nyálka.
 • Időszakos fájdalom a hátban.
 • Hasi fájdalom.
 • Homályos látás, vagy villanó foltok látása, fejfájás. Ezek magas vérnyomásra utalhatnak.
 • Gyakori összehúzódás.

Majd a szokásos vizsgálatok után – méhszáj állapota, a baba elhelyezkedése és a méh görcskészsége – az orvos elrendeli a kezelést. Ha enyhe esélyt lát a szakorvos a koraszülésre, szigorú ágynyugalmat ír elő. Súlyos esetben a kismamának azonnal be kell feküdnie a kórházba, itt infúziót és olyan gyógyszert kap, amelytől gyorsul a magzat tüdejének fejlődése. Ha sikerül leállítani a görcsöket az infúzióval, akkor szájon át szedhető gyógyszerekkel folytatják tovább a kezelést.

Túlélve a születést

A koraszülött, tehát a 37. hét előtt született kisbabák különleges törődést igényelnek miután a korházban annyira felerősödtek, hogy haza lehet őket vinni. Éppen ezért a csecsemőgondozók először meggyőződnek róla, hogy a korházból kilépve is megkapja a baba a kellő gondoskodást. Az anyuka ilyenkor rengeteg tanácsot kap és lényegesen több a tennivalója, mint egy normális baba esetében. Ez elsőre sok fiatal édesanya számára ijesztőnek tűnhet.

A kórházban minden kérdésre választ tudnak adni az orvosok, ám nagyon sok csak később, otthon merül fel. Gyakran az éjszaka közepén állnak elő a legnehezebb helyzetek, ezért érdemes ezekre előre felkészülni, de alapvetően úgy kell őket gondozni, mint egy érett újszülöttet.

Mielőtt hazatérne a családhoz a koraszülött már meg kell venni a szoptatáshoz szükséges eszközöket, elektromos fejőgépet, üvegeket és cumikat. A magabiztos használat érdekében, lehetőség szerint érdemes ezeket már a kórházban kipróbálni.

Jó ötlet, ha veszünk egy kis takarót vagy játékot és néhány napig hagyjuk, hogy a lakásban átjárja őket az otthon illata. Pár nappal az újszülött hazavitele előtt érdemes bevinni neki a kórházba, hogy ismerős legyen neki később a környezet.

Természetesen a hazautazást előre meg kell szervezni, az autóba be kell szerezni egy gyerekülést, még akkor is, a taxival utaznak.

A megérkezés első pillanatától legyen otthon bébiőr. Szintén nagyon hasznos a légzésfigyelő berendezés, ami azonnal jelez, ha a baba nem vesz levegőt. A koraszülötteket egyébként folyamatosan vizsgálják, és nyomon követik a fejlődésüket, így sok segítséghez jut az édesanya.

Kimagasló a koraszülöttek száma Magyarországon. A gyermekek tíz százaléka jön világra fejlődési problémával, ez néhány évvel ezelőtt még csak nyolc százalék volt.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek