Kismamák az elviselhetetlenség határán

A terhesség kilenc hónapja sok nőnek és párjuknak szinte éveknek tűnhetnek, hiszen amellett, hogy csoda, ha a családba újabb tag érkezik, gyakran rögös az út a születéséig.

A kilenc áldott-áldatlan hónap

A terhesség ideje alatt hihetetlen mértékű érzelmi változásokon megy keresztül a kismama, ám ez nem összetévesztendő a hangulatingadozásokkal, melyek ugyan hozzá tartoznak, de nem fejezik ki teljes egészében az érzelmi változás fogalomkörét ebben a kérdésben.
A terhesség alatt bármikor előfordulhat hangulatingadozás: a jókedv és a rossz hangulat gyors váltakozása. A helyzet leginkább azonban a terhesség első időszakára jellemző.

A terhesség bekövetkeztéről bizonyos tünetek, jelek árulkodnak. A mellek feszülésről, émelygésről mindenki tud, de kevésbé ismert, hogy a legkorábbi tünetek közé tartozik a hangulatingadozás is.

A kismama olyan időszakot él meg, melyben eddig sosem volt része. Ez bármely más területén az életnek is hasonlóan alakul, ha váratlan helyzetekbe kerülünk, hát még a terhesség időszaka alatt, amikor egy új élet növekszik a kismama testén belül.
Sok kismama olyan türelmetlenséget is észlel magán, ami korábban nem volt rá jellemző. Mindezt elsősorban a szervezetben lejátszódó hormonális változások idézik elő.A várakozás ténye befolyással van az érzelmi életre, hiszen minden ember más és más türelmi határokkal rendelkezik, és ez olykor kiválthat dühöt vagy folyamatos sürgető érzést, némelyeknél pedig a végtelen türelem érzését mutatja meg új formájában.

A terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatok, a kellemetlen tünetek, az elhízástól, a szüléstől való félelem is megviseli a terhes nőt.

Életével ezentúl már nem rendelkezik szabadon, felelősséggel tartozik születendő, majd a megszületett gyermekéért.

 

Kikapcsolódás minden nap

A terhes anya, ilyenkor elsősorban a babával és önmagával törődjön. Szervezzen párjával közös programokat: sétát, közös vásárlást, barátokkal való találkozást, amennyiben igényli a társaságot.

A munkahelyi kötelességeken túl csak annyi munkát vállaljon magára otthon, amennyit feltétlenül szükséges. Ezt természetesen csak az első gyermeknél lehet megtenni, ha már egy másik apróságot is el kell látnia, nehezebben megy a lazaság. Éppen ezért vonja be a családtagokat is teendők elvégzésbe, és ne most akarjon mindenáron mintaháziasszony lenni.

Minden nap szakítson magára időt, legalább egy órát, amikor egyedül lehet, amikor pihenhet, olvasgathat, vagy amit a hobbijának szentelhet. Pihentesse a testét és a lelkét egyaránt. Gondoljon kellemes dolgokra, örüljön mindennek, aminek csak lehet.

 

Segítség a környezettől

A családtagoknak leginkább arra kell vigyázniuk, hogy a rossz hangulatú kismamával ne vesszenek össze. Legyenek elnézőbbek, türelmesebbek, megértőbbek, mint máskor lennének.

A boldogság érzését ki kell élvezni minden pillanatában. Amikor mélypontok következnek két segítség létezik. Az egyik nagyon egyszerű, a kismamának a célra kell figyelni, és el kell foglalnia magát a szülés és a babavárás előkészületeivel, valamint aggályait jó, ha megbeszéli partnerével. A másik fontos dolog, hogy bármilyen hihetetlen, a vitaminok és az ásványi anyagok segíthetnek az érzelmi hullámzás kikerülésében is. A B vitaminok például nagyon nagy hatékonysággal képesek visszaállítani a nyugalom érzését, valamint a kalcium és a magnézium segít az ellazulásban, és érdemes tudni, hogy ezekre a babának is roppant nagy szüksége van.

Ha a hangulatingadozás súlyosabb, nevető és síró periódusok váltakoznak, alvás- zavarral, szorongással, levertséggel is küzd a leendő anyuka, érdemes szakemberhez, pszichológushoz fordulnia.

Gyógyszert, gyógyhatású készítményt, gyógyteát csak orvosi javaslatra fogyaszthat a kismama.

A gyermekáldást megelőző anyai hangulatváltozások elviselésére adunk néhány ötletet.
Szerző: Bőhm Andrea

Kapcsolódó cikkek