Jót enni és jól enni! - Táplálás csecsemő –és gyermekkorban

Az egészséges testi és egyben lelki fejlődés egyik fontos alapja a helyes táplálás. 

Az újszülött gyermekek számára a legjobb táplálékot az édesanyjuk teje jelenti. Ez az anyatej speciálisan, az adott újszülött számára termelődik.

Összetétele alapvetően a terhességi kor függvényében változik, vagyis különböző anyatejek összetétele nem teljesen azonos.

A legideálisabb összetételen túl, természetesen nem kevésbé elhanyagolható az mód sem amiképpen a táplálás zajlik. Egy szoptatott csecsemő és édesanyja között sokkal szorosabb pszichoszociális kapcsolat alakul ki, mint a cumisüvegből táplált csecsemők és édesanyjuk között, ami az élet kezdetekor a magabiztosság kialakulását alapozza meg.

Bizonyos körülmények között azonban előfordul, hogy az újszülött számára nincs megfelelő anyatej, vagy annak hiánya miatt, vagy  például anyai gyógyszer szedésből adódó rossz összetétele  miatt. Ilyen esetben nyilván a csecsemő számára valamilyen pótlásra van szükség. 

Pótlásként erre megfelelő lehet egy másik, hasonló fejlettségű csecsemő édesanyjának teje, vagyis női tej alkalmazása, de erre viszonylag ritkán van lehetőség.

Ennek hiányában, másik természetesen folyékony alapú táplálásra van szükség, amit tápszerek alkalmazásával érhetünk el.

Az anyatej helyettesítése, vagy pótlása a mai korszerű tápszerek alkalmazásával, igen jól megoldható, amit fontos, hogy az édesanya is tudjon, s ilyenképpen ne érezzen lelkifurdalást a hiányosságért. A cumisüvegből való táplálás esetén ugyanis, vagyis a közvetlen kapcsolat, az ösztönös mellről táplálás hiányában, még nagyobb hangsúlyt kap az a biztonságos, szeretetteli gondoskodás, amit az anyának sugároznia kell gyermeke felé. 

6 hónapos kor alatt…

A 6 hónapos kor alatti csecsemők számára készülő tápszerek többsége egy másik emlős tejét, a Magyarországon használt tápszerek a tehéntejet használják fel alapanyagként. Természetesen csupán alapanyagként, mert a tehéntej összetétele feldolgozatlan formában több szempontból sem megfelelő az embergyermek számára.

Ennek egyik - a két tej összetételének ismeretében - talán legkönnyebben átlátható különbsége a fehérje tartalom, mely a tehéntejben, az emberi tejhez képest mintegy háromszoros koncentrációjú, de hasonlóan könnyen érzékelhető az ion összetétel különbözősége, ami pedig a még fiatal éretlen vese számára lehetne probléma.

Mindezeken túl, az ideális összetétel biztosítására, természetesen egyéb különbségek kiegyensúlyozása is fontos, vagyis a megfelelő életkori igényeknek megfelelően adaptált alkotók arányának elérése a cél. Ennek megvalósítása elengedhetetlen  mind a fő összetevők- fehérje, szénhidrát, zsír- mind a makro elemek – pl. a vese terhelés szempontjából meghatározó Na/K vagy a csontosodás szempontjából fontos Ca/P vonatkozásában, illetve mind   a mikroelemek -mint például a vas, cink- illetve  például a  vitaminok szintjén is.

A megfelelő mennyiségi összetételen túl, a minőségnek hasonlóan fontos jelentősége van. Ebből a szempontból kiemelhető, hogy a megfelelő idegrendszeri fejlődés elősegítésére a tápszerek újabb generációi telítetlen zsírsavakkal dúsítottak, illetve az immunrendszer előnyös befolyásolása érdekében, a fructo-oligosacharid, gluco-oligosacharidokkal való kiegészítéssel a megfelelő mikroflóra megtelepedését próbálják elősegíteni a bélrendszerben.   

6 hónapos kor fölött…             

A jelenlegi álláspontok szerint a kizárólagos anyatejes táplálás  6 hónapos korig javasolt, majd ezt követően, tanácsolt a hozzátáplálás  fokozatos megkezdése ,  melynek célja a csecsemő változó, megnövekvő igényeinek  fedezése, illetve  részben már ízlés világának szélesítése is egyben zöldség, gyümölcsfélékkel.

Idegen fehérje beépítésének megkezdése 8 hónapos kortól javasolt, melynek kezdő eleme könnyen emészthető baromfihús formájában tanácsolt, amit később fokozatosan követhet sertés, marha és halhús adásának fokozatos bevezetése.

A tehéntejes táplálásról…

Tehéntej adása, a jelenlegi javaslatok alapján 1 éves korig nem tanácsolt, s ekkor is a javasolt forma még az erjesztett tejtermékekből áll csupán.

1 éves kor felett, a tej adásának a korábbiakban nem igen volt ellenzője, csupán allergiás gyermekeknél, vagy allergiára hajlamos családokban. Manapság azonban napvilágot látott egy újabb nézet, mely ebben az életkorban, a jól fejlődő kisdedek számára továbbra is előnytelennek véli a tej magas fehérje tartalmát, illetve hangsúlyozza a tehéntej alacsony, s így potenciálisan hiányállapot kifejlődéséhez vezető alacsony vas, valamint vitamin tartalmát.

Ezek megfelelő mértékű bevitelének biztosítására, manapság az életkornak megfelelő, kiegyensúlyozott összetételű, jó íz világú, vagyis kitűnő élvezeti értéket adó babatejek és junior tejitalok alkalmazása mutatkozik a legkorszerűbb megoldásnak.    

A gyermekek táplálásában a kiegészítő anyatejes táplálás megőrzése 2-3 éves korig tanácsolt.

A tehéntej, hagyományos értelemben, feldolgozatlan formában való rendszeres fogyasztása az ezt követő életkorokban jelenthet alapvető élelemforrást.   

Szerző: Dr. Csoszánszki Noémi - gyermekgyógyász, gasztroenterol

Kapcsolódó cikkek