Jön a baba! - Milyen vizsgálatok, szűrések kötelezőek a várandóság alatt?

Onnantól kezdve, hogy kiderül, gyermeket várunk, saját magunk és a kisbaba biztonsága, egészsége érdekében részt kell vennünk többféle kötelező vizsgálaton, melyek gondoskodnak arról, hogy a fejlődő magzattal és az anyával minden rendben legyen. Lássuk, melyek ezek?  

Arról, hogy a kisbabát váró nő minél nagyobb biztonságban érezhesse magát és gyermekét, ma már kötelező vizsgálatok, szűrések is gondoskodnak. Kezdetben az illetékes védőnő, később pedig az orvosok végzik ezeket, ahogyan a terhesség halad előre. Vannak persze olyan vizsgálatok is, amiket rendszeresen el kell végeztetni a várandósság során.

Az első trimeszterben, mely a terhesség 12. hetéig tart, a védőnő elvégzi a testmagasság mérését, a bőrt, a fogakat, a szájüreget szemügyre veszi. Tanácsadáskor minden alkalommal végeznek testtömeg-mérést, pulzusszám- és vérnyomásmérést, vizeletvizsgálatot, valamint ellenőrzik, milyen a lábak tapintása (fennáll-e ödéma lehetősége). 

Havonta egy alkalommal külső tapintásos vizsgálattal is megbizonyosodnak arról, hogy minden rendben van. Minden trimeszterben ellenőrzik a melleket is, ha szükséges, tapintásos vizsgálattal is.

Havonta szükséges a nőgyógyásznál tett látogatás. Onnantól, hogy a terhesség tény, a nőgyógyászati vizsgálatot havonta el kell végeztetni. Még az első trimeszter végéig meg kell csináltatni beutaló útján a vérképet, a vércsoport és ellenanyag szűrést, a szifilisz- és Hepatitis-B szűrést.

Ultrahangos vizsgálattal ilyenkor már a fejlődési rendellenességeket is ki kell szűrni. Szükséges az első trimeszter során a belgyógyászati vizsgálat, EKG-val. Minden trimeszterben egyszer érdemes fogorvoshoz is elmenni, de egy alkalommal mindenképp kötelező.

A második trimeszter során a védőnői tanácsadások alkalmával már magzati szívhangot is ellenőriznek. Egyszer havonta kötelező megmérni a kismama haskörfogatát, valamint elvégezni a külső tapintásos vizsgálatot.

Az emlők ellenőrzésén és a nőgyógyászati vizsgálaton túl, melyet a 13-24. hét közötti időszakban havonta kell végeztetni, el kell menni genetikai ultrahangra. Ezt általában a 18. és 20. hét között végzik el. A 24. valamint 28. hét között vérképet ellenőriznek és ellenanyag-szűrést végeznek.

Terheléses vércukorvizsgálatra is szükség van, ezt a 24-28. hét között szokták végezni, többnyire együtt történik a vérkép vizsgálatával.

Ha pedig elérkezik a harmadik trimeszter, a védőnő szokásos vizsgálatai mellett immár három hetente szükséges a nőgyógyászati vizsgálat – a 27. és 36. hét közötti időszakban -, ha pedig a kismama eléri a 36. hetet, heti egyszer el kell mennie a nőgyógyászhoz ellenőriztetni állapotát. A 38. hetet követően, amikor a kisbaba már tulajdonképpen bármikor érkezhet, szükségessé válik az ún., cardiotokográf vizsgálat, a CTG.

Amennyiben a leendő anyuka vagy a szülők együtt mindegyik kötelező vizsgálaton részt vesznek, úgy nagy eséllyel minden lehetséges probléma, komplikáció kizárható, illetve megelőzhető.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek